Suomeen itseohjautuvien robottiautojen ekosysteemi

Tamperelainen Unikie saa valtion Business Finlandilta seitsemän miljoonan euron pääomalainan toimintansa kehittämiseksi ja itseohjautuvien ajoneuvojen ekosysteemin rakentamiseen Suomeen. Yritys on yksi Business Finland uusimman kasvumoottorikilpailutuksen yhdeksi kolmesta voittajasta. Taustalla on liikenteen digitalisaatio, joka on syntymässä  uudet globaalit markkinat, missä Suomella on hyvät lähtökohdat menestymiselle.

Ohjelmistoteknologiayritys Unikie on erikoistunut itseohjautuvien ajoneuvojen teknologiakehitykseen ja on investoinut alueen teknologia-alustoihin jo yli 10 miljoonaa euroa. Nyt Unikie aloittaa alustayhtiönä rakentamaan Suomeen itseohjautuvien ajoneuvojen ekosysteemiä.

Uudessa ekosysteemihankkeessa halutaan ensisijaisesti edistää älykkäiden koneiden ja autoteollisuuden alueiden yhteistä kehitystä ja maksimoida suomalaisen teollisuuden kilpailukyky kansainvälisesti näillä alueilla.

”Itseohjautuvien ajoneuvojen kehityksessä toimiville suomalaisyrityksille jo yhden prosentin markkinaosuuden saavuttaminen potentiaalisesta maailmanmarkkinasta johtaisi miljardien liikevaihtoon vuonna 2025”, arvoi Unikien teknologiavastaava Erkka Niemi.

Kasvumoottorin alustayhtiönä Unikie on kasvun katalyyttinä toimiva avainyritys, jonka ympärille muut toimijat voivat rakentaa uutta liiketoimintaansa. Tarkoituksena on mahdollistaa laajamittainen itseohjautuvien ajoneuvojen teknologian tutkimus, kehitys ja toimittaminen kansainvälisille asiakkaille.

”Älykkäiden koneiden puolella on Suomessa todella vahvoja toimijoita. Toisaalta on vahvoja toimijoita, joilla on markkinat auki uuden sukupolven autonomisiin ratkaisuihin”, kertoo Unikien toimitusjohtaja Esko Mertsalmi. Panostukset alan tutkimukseen tehdään laajalla yritysjoukolla.

Uuden PAVEF (Platform for Autonomous Vehicles Ecosystem Finland) -ekosysteemissä tavoitteena on luoda Suomeen yli miljardin euron edestä uutta innovaatiolähtöistä liiketoimintaa vuoteen 2029 mennessä. Toimintojen järjestely ekosysteemissä itsessään on erillinen projekti, joka suunnitellaan hankkeen alkaessa vuoden 2021 alkupuolella.

Business Finland järjesti kasvumoottorikilpailutuksen nyt kolmatta kertaa. Tarjouksia uusista kasvumoottoreista pyydettiin datatalouden, kiertotalouden ja vähähiilisyyden aihepiireistä. Tavoitteena löytää parhaat ideat, joilla eri alojen ekosysteemitoimijat voisivat synnyttää Suomeen vähintään miljardin euron arvosta innovaatiolähtöistä uutta liiketoimintaa, vientiä ja investointeja.

TAUSTAA: Autoteollisuus on parhaillaan murrosvaiheessa, jossa yleistyvät sähkökäyttöiset, toisiin ajoneuvoihin sekä muuhun infraan yhteydessä olevat itseohjautuvat ajoneuvot sekä uudet liiketoimintamallit. Tekoälystä, datasta ja ohjelmistoista on tulossa avaintekijä autoteollisuuden muutoksen mahdollistajana. Liikenteen digitalisaatiossa on syntymässä valtavat uudet globaalit markkinat, missä Suomella on hyvät lähtökohdat menestymiselle.

Kuvituskuva: Unikie