DNA mittautti nopeimmat mobiiliyhteydet

Konsulttiyhtiö Omnitele mittasi DNA:n tilauksesta uusien 5G-mobiiliverkkojen nopeudet Suomen kymmenessä suurimmassa kaupungissa. Mukana olivat DNA:n lisäksi myös Elisan ja Telian verkot.

Omnitelen mittausten mukaan teleoperaattori DNA:n verkossa saavutettu keskimääräinen latausnopeus tukiasemalta päätelaitteelle oli 313 Mbit/s. Elisan liittymällä saavutettiin toiseksi suurin keskimääräinen tiedonsiirtonopeus, 267 Mbit/s, ja Telian liittymällä kolmanneksi suurin, 215 Mbit/s.

Mitä nopeampi yhteys on, sitä nopeammin verkkosivut, videot ja muut sisällöt latautuvat. HD-tasoisen videokuvan katseluun suositeltava vähimmäisnopeus on 5 Mbit/s, kun taas Ultra-HD (4K) -tasoisen videon sujuvaan toistoon suositellaan tyypillisesti nopeudeksi vähintään 25 Mbit/s.

Omnitelen tutkimus mobiiliverkkojen tiedonsiirtonopeuksista, 11/2020 toteutettiin operaattoreiden nopeimmilla 5G-kuluttajaliittymillä ja 5G-puhelimilla. Mittauksen tulokset ja operaattoreiden tulosjärjestys vaihtelivat mittareitillä kaupunki- ja paikkakohtaisesti.

Keskimääräisissä latausnopeuksissa eri kaupungeissa oli varsin isoja eroja ja 5G-peittoalueen laajuus vaihteli varsin paljon kaupunkikohtaisesti. Kokonaisuudessaan suurin mitattu 5G:n osuus oli Elisan liittymällä, 63 prosenttia mitatuista näytteistä. DNA:n liittymällä osuus oli 46  ja Telian 40 prosenttia.

Puhelimen yhteystyyppiä (2G/3G/4G/5G) ei ohjattu mittalaitteella, vaan puhelimen annettiin valita paras saatavilla oleva verkkotekniikka automaatisesti. Mittaukset suoritettiin marras–joulukuussa 2020, ja tutkimus kattoi 10 väkiluvultaan Suomen suurinta kaupunkia, joissa asuu yhteensä yli 40 prosenttia Suomen väestöstä. Nämä kaupungit olivat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu, Turku, Jyväskylä, Lahti, Kuopio ja Pori.

Mittaukset suoritettiin tietokoneeseen kytketyillä Oneplus 8 -kännyköillä ja mittausta ohjattiin Keysight Nemo Outdoor -ohjelmistolla. Mittausten analysointi tehtiin Keysight Analyze -analysointiohjelmistolla.

Taustaa: Omnitele on suomalainen matkaviestinverkkoihin ja niiden kehitykseen erikoistunut konsulttiyhtiö.  Yrityksen pääomistaja eli 82.1 prosenttia on suomalainen sijoituskonserni Finda, joka oli aiemmin  myös DNA:n suuromistaja. DNA ja Elisa omistavat edelleen myös Omniteleä. Telenor osti DNA:n vuonna 2019. Lisää uutisia Omnitelestä (LINKKI), Findasta ja Telenorista (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä.

Päivitetty

Kuva: DNA tG