Uuden ajan lennätin morsetti viestejä taivaalle ja radioon

Olympiastadion torniin sijoitettu laserteos Ajan Lennätin valaisi Helsingin taivaan uudenvuoden juhlintaa varten. Torstaina aattopäivän hämärtyessä Helsingin taivaalle syttyivät lasersäteet, jotka morsettivat merkkisarjaa ”2020–2021” kaikkiin ilmansuuntiin perinteisen ilotulituksen sijaan. Kuvassa lasersäteitä 31.12.2020 lähetyksestä.

Valotaiteilija Ilkka Paloniemen suunnittelema radiolaserteos Ajan Lennätin oli esillä aattoillasta seuraavaan aamuun saakka lähes 18 tunnin ajan. Teokseen pystyi osallistunaan lähettämällä omia uudenvuoden viestejään koneäänen luettaviksi tapahtuman verkkosivun kautta.

”Uudenvuoden yöksi Stadikan torniin rakentuu eräänlainen moderni lennätin, joka lähettää sanomaa vuoden vaihtumisesta. Aika on meille merkityksellistä juuri nyt, ja tämän merkillisen vuoden päättyessä on hyvä hetki pysähtyä ja tarkistaa kurssi. Mihin suuntaan olemme ihmiskuntana menossa ja mihin me tällä planetaarisella ajoneuvolla oikein huristelemme?”, kertoi Ilkka Paloniemi jo ennakkoon projektista.

Kuvituskuva: Marita Haukemaa / Helsingin tapahtumasäätiö

Teokseen kytkeytyvällä radiotaajuudella 105,80 MHz välitettiin Helsingin alueella Ajan Lennättimen äänimaailmaa, ja lisäksi koneääni luki saapuneita viestejä koko teoksen esilläolon ajan. Osa viesteistä on luettavissa tekstimuodossa tapahtuman verkkosivuilta.

Laserteoksen pystyi näkemään myös etänä osana illan suoraa lähetystä Ylellä sekä tapahtuman verkkosivuilta (LINKKI), jonka kautta on kuultiin myös teoksen ääniraita.

Laserteoksen pystyi havaitsemaan lisäksi eri puolilta kaupunkia erityisesti esteettömiltä paikoilta, joilta on näköyhteys Stadionin tornille. Laserteos oli toiminnassa läpi yön 31.12.2020 –1.1.2021 noin klo 15.30–9.30.

Lisää: Ajan lennätin teos -sivusto ja viestiyhteyssivusto (LINKKI)

Päivitetty uutista ja lisätty 1.1.2021 uusi aloituskuva: Uudenvuoden vaihtumista juhlisti radiolaserteos Ajan Lennätin, joka valaisi Helsingin taivasta läpi uudenvuoden illan ja yön. Valotaiteilija Ilkka Paloniemen suunnittelema teos morsetti taivaalle 2020-2021 vaihtumisesta kertovaa viestiä ja radio välitti puolestaan uudenvuoden tervehdyksiä. Kuva: Ville Hyvönen/Helsingin taopahtumasäätiö.