Etteplan rekrytoi automaatiokehitykseen

Teollisuuden suunnitteluyritys Etteplan hakee lisää kasvua automaatio- ja robotiikkaosaamisesta. Yritys rekrytoi Suomeen ja Ruotsiin jopa 20–30 uutta automaatioinsinööriä. Taustalla on asiakasyritysten kasvava kiinnostus hyödyntää uusinta robotiikkaa ja automaatiota tuotantoonsa.

Teollisuusrobottien hinta on laskenut ja tarjonta laajentunut, joten tuotantoa voidaan tehdä myös muualla kuin halvimman palkkatason maissa. Koronakriisi osoitti, että jopa eri mantereelle hajautettu arvoketju on häiriötilanteessa riski, jos ei ole omaa tuotantoa.

”Robotin hinta on sama Kiinassa ja Suomessa, ja teknologian kehityksen myötä yhä useamman työvaiheen voi automatisoida. Yrityksen kannattaakin aina ajoittain tarkastella tuotantoprosessiaan’’, Etteplanin Suunnitteluratkaisut- palvelualueesta vastaava johtaja Riku Riikonen sanoo.

Automaation mielletään edelleen usein sopivan vain tuotantoon, jossa on korkea volyymi ja matala vaihtelevuus. Viime aikojen nopea kehitys on kuitenkin tuonut robotiikan ja automaation vaihtoehdoksi yrityksille, joiden tuotannossa voi olla enemmän vaihtelevuutta ja tuotekohtaiset volyymit voivat olla pienempiäkin.

”Uusi trendi on, että robotti toimii yhä useammin yhteistyössä ihmisten ja muun prosessin kanssa tuoden joustavuutta ja tehokkuutta tuotantoon. Uudet tehokkaat turvakomponentit yhdessä robotiikan kanssa parantavat merkittävästi tilankäyttöä ja materiaalilogistiikan joustavuutta”, Riikonen sanoo.

Uudet automaatiotekniikat eivät kuitenkaan säästä Etteplanin Riikosen mukaan vain kustannuksia, vaan se parantaa laatua ja vähentää työn rasittavuutta sekä tapaturmia.

Viime vuosina yritys on auttanut jo kymmeniä asiakkaitaan automatisoimaan tuotantoa. Etteplanin asiakaskunta koostuu yrityksistä, kuten ABB, Boliden, Fortum, Husqvarna, Kone, Neste, Sandvik, Siemens ja Wärtsilä. Yritys toimii  myös tiiviissä yhteistyössä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kanssa.

Kuvituskuva: Shutterstock