Elisa laajentaa teollisuuden ohjelmistobisnestään

Teleoperaattori Elisa laajentaa teollisuusohjelmistojen tarjontaansa ostamalla saksalaisen CamLine GmbH:n koko osakekannan. Yritys tekee teollisuudelle tuotanto- ja laadunhallintaohjelmistoja. Väkeä on Saksassa, Romaniassa, Unkarissa, Singaporessa, Malesiassa, Indonesiassa, Taiwanissa ja Yhdysvalloissa noin 220.

Saksalaisyrityksen kauppa toteuttaa Elisan valitsemaa kansainvälisten digitaalisten palveluiden strategiaa ja vahvistaa  Industrial Software -ohjelmistoliiketoiminnan kasvua.

Elisa on usean vuoden ajan toimittanut tuotantoratkaisuihin Smart Factory -tarjoomaansa. Se kattaa 2D/3D-visualisointiratkaisuita, koneoppimista ja älykkäitä Lockout Tagout -turvalukitusratkaisuita. Ratkaisu perustuu Elisan pitkään teleoperaattoritoiminnan datan analysointi-, integrointi- ja tekoälyosaamiseen. Yhdistymisen kautta saksalaisyrityksen tuotteisiin voidaan tuoda uudet koneoppimisen, tekoälyn ja 3D-toiminnallisuudet.

CamLine on perustaltaan valmistavan teollisuuden tuotanto- ja laadunhallintaohjelmistojen toimittaja, jonka asiakaskuntaa ovat muun muassa puolijohde-, elektroniikka- sekä lääkintälaitevalmistajat. Yrityksen ratkaisuja hyödynnetään yli 350 tehtaassa eri puolilla maailmaa.

”Yritysosto vauhdittaa Elisan Industrial Software -liiketoiminnan  kasvua useilla eri teollisuuden aloilla”, sanoo Lasse Nordlund, joka toimii  Elisan Industrial IoT -toimintojen liiketoimintajohtajana.

Kauppasumma on 60 miljoonaa euroa (EV 51 miljoonaa euroa) käteisellä. Lisäksi järjestely sisältää mahdollisen, enintään neljän miljoonan euron lisäkauppahinnan, joka maksetaan 2021-2023, jos asetetut tavoitteet saavutetaan.

Ostetun camLinen IFRS:n vuoden 2019 liikevaihto oli 20,8 ja liikevoitto 5,1 miljoonaa euroa. Vuonna 1989 perustetun camLinen pääkonttori on Saksan Petershousenissa.

Kuvituskuva: ETC Aachen. Elisa pääsi IoT-tehdaspilottiin Uusiteknologia.fi:ssä 3.7.2017 (LINKKI), ja Analytiikalla parempaa laatua akkuihin 17.10.2019 (LINKKI).