IBM tuottaa eniten patentteja – tekoälystä kvanttitietokoneisiin

Suuri sininen eli IBM on edelleen suurin patentoija Yhdysvalloissa. Yritykselle myönnettiin viime vuonna yli 9 000 patenttia, jotka keskittyivät valtaosin tekoälyyn, kvanttitietokoneisiin, hybridipilveen ja tietoturvaan.  Yritys on hallinnut Yhdysvaltojen patenttitilastojen kärkipaikkaa jo 28. vuotta peräkkäin. 

Kilpailevista IT-taloista IBM:n 9139 patentin lisäksi Microsoft sai viime vuonna 2905 patenttia, Apple 2792, Amazon 2244 ja Google 1817.

IBM:lle myönnetyt patentit jakautuivat seuraavasti:

Tekoäly – 2 300 patenttia: tekoälystä pyritään kehittämään entistä intuitiivisempi. Tekoälyteknologiaan nojaavat chatbotit pystyvät esimerkiksi aiempaa herkemmin reagoimaan tunteisiin asiakaspalvelutilanteissa. Patentoidut menetelmät auttavat myös tekoälyä kokoamaan ja tiivistämään olennaiset asiat kirjallisista ja puhutuista lähdemateriaaleista sekä luomaan tuloksista helposti ymmärrettäviä visualisointeja päätöksenteon tueksi.

Pilviteknologiat – yli 3 000 patenttia: liittyvät pilvipalveluihin ja pilvitekniikkaan. Hybridipilviteknologian tuottama lisäarvo on jo tietohallintojohtajien keskuudessa selvä. Seuraavaksi heidän on tehtävä päätös siitä, mitkä tiedot käsitellään perinteisesti konesaleissa ja mitkä taas pilviympäristöissä.

Kvanttitietokone: IBM:lle tärkeä tutkimuksen ja kehitystyön painopistealue, ja se näkyy IBM:n hyvänä sijoituksena kvanttitietokoneiden patenttitilastoissa. Yksi myönnetyistä patenteista esimerkiksi yksinkertaistaa kvanttimolekyylisimulaation kartoitusta kvanttitietokoneella. Sen avulla voidaan simuloida kemiallisia reaktioita kvanttitietokoneissa, jotta päästään paremmin selvyyteen siitä, milloin on odotettavissa läpimurtoja uusien materiaalien ja lääkeaineiden löytämisessä. IBM:lle myönnettiin myös patentti, joka luo perustan tarkemmille ja tehokkaammille riskianalyysilaskelmille kvanttitietokoneella.

Datan salaus – yli 1 400 patenttia, joista yksi liittyy täydelliseen homomorfiseen (FHE), jolla tarkoitetaan salausta, jolla salatulle datalle voidaan suorittaa laskentaoperaatioita purkamatta salausta. Aiemmin vertailu datapisteiden välillä edellytti, että datapisteet tuotiin suojatun homomorfisen ympäristön ulkopuolelle. Tämä luonnollisesti merkitsi datan altistumista hyökkäyksille. IBM patentoi tekniikan, jonka avulla vertailu voidaan tehdä täysin homomorfisessa ympäristössä. IBM Security julkisti tekniikkaa hyödyntävän palvelun joulukuussa 2020.

Lisää: IBM:n blogi aiheesta (LINKKI) ja  IFI Claims Patent Service (LINKKI)

Kuvituskuva: IBM

Päivitetty