Tukes poisti 118 vaarallista sähkölaitetta

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) määräsi viime vuonna yrityksiä poistamaan markkinoilta yhteensä 118 vaarallista sähkölaitetta. Eniten puutteita oli latureissa, muuntajissa ja erilaisissa led-valaisimissa.

Samat tuoteryhmät toistuvat vuodesta toiseen vaarallisimpien tuotteiden listalla, mikä osoittaa Tukesin mukaan, etteivät niiden valmistajat ja maahantuojat aina varmista riittävän huolellisesti laitteiden turvallisuutta.

Tukes testautti viime vuonna 346 sähkölaitetta ja testausten perusteella yhteensä 118 sähkölaitetta poistettiin markkinoilta. Näistä vakavimmin vaaralliset 15 kerättiin takaisin käyttäjiltä. Vuonna 2019 näitä takaisinvetoja oli 19 ja sitä edellisenä vuonna 46.

Tukes valvoo tarjolla olevia sähkölaitteita kivijalkakaupoista ja entistä enemmän myös verkkokaupoissa. Silti niiden turvallisuus on valmistajien, maahantuojien ja myyjien vastuulla eikä viranomainen tarkasta sähkölaitteita enää ennakkoon. Pakollinen ennakkotarkastus päättyi EU:n myötä jo 25 vuotta sitten.

Kuvituskuva: Tukes