Uudenkaupungin akkutehdas aloittaa loppuvuodesta

Valmet Automotiven uuden akkutehtaan rakennustyöt ovat käynnistyneet Uudessakaupungissa. Aiemmin autonvalmistukseen käytettyjä tiloja muutetaan akkuvalmistuksen tarpeisiin sopiviksi. Jo olemassa olevien sisätilojen muutostöiden lisäksi akkujärjestelmien tuotanto edellyttää tehdasrakennuksen laajentamista.

Uusi tehdas täydentää Salon akkutehtaan toimintaa, jossa on keskitytty autoteollisuuden 48 voltin akkujärjestelmiin, mutta voi jatkossa laajentaa tuotantoaan myös työkoneiden akkuihin. Uudenkaupungin akkutehdas käynnistyy vuoden 2021 loppupuolella.

Akkutehtaan rakentaminen Uudenkaupungin autotehtaan yhteyteen mahdollistaa auton- ja akkuvalmistuksen liiketoimintalinjojen aiempaa läheisemmän yhteistyön. Tämän optimointi on keskeinen osa akkutehtaaseen liittyviä valmisteluja. Esimerkiksi tukitoiminnoissa, kunnossapidossa ja logistiikassa tiimit voivat tukea molempia liiketoimintalinjoja.

’’Uudenkaupungin akkutehdas tulee valmistamaan korkeajänniteakkuja ja akkumoduuleja myös täyssähköautoihin’’, kertoo Valmet Automotiven toimitusjohtaja Olaf Bongwald.

Valmet Automotive on allekirjoittanut jo toisen akkujärjestelmien valmistussopimuksen Uudenkaupungin akkutehtaalle. Asiakas on merkittävä autoteollisuuden toimija, mutta asiakkaan nimeä tai muita uuden sopimuksen yksityiskohtia yritys ei julkistanut.

Akkutehtaan nykyiset sopimukset turvaavat jo yrityksen mukaan työllisyyden vuosiksi eteenpäin, ja kevään aikana käynnistetään akkutehtaalle noin 200 tuotantohenkilön rekrytointi. Useita asiantuntijoita ja tehtaan johtohenkilöitä on jo rekrytoitu.

Valmet Automotive on jo nyt yksi maailman johtavista akkujen sopimusvalmistajista vuosittaisella satojen tuhansien akkujen valmistuskapasiteetillaan.

Taustaa: Valmet Automotivella on toimintaa Suomessa, Saksassa ja Puolassa. Konsernin uurimmat osakkeenomistajat ovat sijoitusyhtiöt Tesi sekä Pontos Group. Lisäksi kiinalainen sähköautoakkujen ja akkukennojen valmistaja CATL omistaa yhtiöstä 23,08 prosenttia.

Kuvat: Valmet Automotiven ensimmäinen akkutehdas sijaitsee Salossa, Nokian entisissä kännykkätehtaan tiloissa.