Uusi langaton lataustekniikka – koko olohuone langattomaksi

Kännykkävalmistaja Xiaomi on esitellyt langattoman Mi Air Charge -latausratkaisun, jonka luvataan mullistavan lataamisen kokonaan ilman kaapeleita tai latausalustaa ja jopa usean metrin päästä.  Yhtiö kertoo olohuoneiden voivan olla tulevaisuudessa jopa täysin langattomia. Yritys ei ole kertonut vielä uuden lataustekniikan tarkemmista yksityiskohdista tai markkinoilletulosta. Katso video.

Xiaomin esittelemä Mi Air Charge -ratkaisu perustuu kohdelaitteen langattomaan paikannukseen, jossa viisi vaiheinterferenssiantennia tunnistavat esimerkiksi älypuhelimen sijainnin. Sen jälkeen kaikkiaan 144 antennista koostuva latauslaitteen vaiheenohjausryhmä suuntaa signaalin ns. beamforming-teknologian ja millimetriaaltojen avulla puhelimeen.

Xiaomin  lupaa langattoman Mi Charge -latausaseman lataavan puhelimen useammankin metrin päästä.

Älypuhelimiin on kehitetty  puolestaan antenniratkaisu, jossa on sisäänrakennettu ”majakka-antenni” sekä ”vastaanottava antenniryhmä”. Majakka-antenni lähettää sijaintitiedot ja 14 antennista koostuva vastaanottava antenniryhmä muuntaa latauslaitteen lähettämän mikroaaltosignaalin sähköenergiaksi.

Xiaomin mukaan etälataustekniikka kykenee tarjoamaan yksittäiselle laitteelle viiden watin lataustehon muutaman metrin etäisyydellä. Useita laitteita voitaisiin myös ladata samanaikaisesti viidellä watilla ja edes fyysiset esteet eivät laskisi yrityksen mukaan lataustehoa.

Xiaomin mukaan uudenlainen langaton lataustekniikka voisi toimia tulevaisuudessa myös älykellojen, rannekkeiden ja muiden puettavien laitteiden kanssa. Myös kotien muutkin laitteet kuten kaiuttimet ja pöytälamput sekä muut vimpaimet voitaisiin suunnitella tukemaan langaton latausta.

Taustaa: Xiaomi on tällä hetkellä maailman kolmanneksi suurin älypuhelinvalmistaja. Yhtiö on kehittänyt myös kuluttajille suunnatun IoT-alustan, johon on yhdistetty jo 289,5 miljoonaa älylaitetta. Yritys valmistaa lisäksi muutakin elekroniikkaa ja älylaitteita.

Lisää: Xiaomin uuden lataustekniikan Youtube-video (LINKKI) ja blogikirjoitus (LINKKI).

.