DNA ja Telia laajentavat yhteisverkkoaan – 5G mukaan

Telia ja DNA ovat sopineet yhteisyrityksensä kautta matkaviestinverkon laajentamisesta Pohjoisesta ja Idästä lounaaseen Raahe-Loviisa-linjalle, esimerkiksi muassa Ouluun, Kuopioon ja Kouvolaan. Yhteistyö tulee nopeuttamaan myös 5G-verkon rakentamista alueilla.

Uusille alueille rakennetaan myös enemmän tukiasemia, ja verkon nopeus ja kapasiteetti kasvavat samaan tapaan kuin aiemmin Pohjois- ja Itä-Suomessa, kun operaattorit yhdistivät verkossa käytettäviä taajuuksiaan.

Samalla yhteisverkon toimialue laajenee kattamaan jo 62,5 prosenttia koko Suomen pinta-alasta ja 28,5 prosenttia väestöstä, kun vastaavat luvut ovat nyt 50 ja 13,5 prosenttia.

Yhteisverkko rakentaa sopimuksen osapuolten yhteisen, 2G-, 3G-, 4G- ja 5G-teknologioihin perustuvan radioverkon uudelle alueelle ja operoi sitä.  Yhteisverkko omistaa radioverkkolaitteet ja vuokraa mastoja ja tukiasemapaikkoja operaattoreilta tai kolmansilta osapuolilta.

Myös 5G tulee mukaan, sillä yhteisyritys kertoi jo lokakuussa 2020 käynnistävänsä 5G-rakennusohjelman ja radioverkon modernisoinnin Nokian kanssa. Uudet alueet liitetään osaksi käynnissä olevaa 5G-verkon rakentamissuunnitelmaa.

”Hyvin toiminutta yhteishanketta on hyvä laajentaa nyt, kun nopean ja seuraavaa teollista vallankumousta vauhdittavan 5G-verkon rakentaminen käynnistyy myös Suomen yhteisverkon alueella”, kertovat niin Telia Finlandin teknologiajohtaja Jari Collin kuin DNA:n tekninen johtaja Tommy Olenius.

Suomen Yhteisverkko on DNA:n  ja Telian  vuonna 2014 perustama verkkoyhtiö.  Yhteistyö ei koske silti loppukäyttäjien palveluita vaan Telia ja DNA tarjoavat itsenäisesti asiakkailleen palveluja myös yhteisen verkon alueella.