Miehittämättömät pienlennokit rahtikuljetuksiin – Seinäjoelta

Miehittämättömien lentorahtikuljetusten kehittäjä Dronamics suunnittelee operoivansa ensi vuonna Suomessa Seinäjoen lentoasemalta. Brittiläis-bulgarialainen yritys on tehnyt yhteistyösopimuksen Seinäjoen lentoaseman kanssa. Tavoitteena on aloittaa kuvan miehittämättömien lennokkien rahtilennot jo vuonna 2022.

Dronamicsin verkostoon Seinäjoki valikoitui yrityksen mukaan erityisesti keskeisen sijainnin ja kattavan yritysverkoston vuoksi. Etuna oli yrityksen mukaan myös, että Seinäjoen lentoasema on yksityinen ja näin ollen ketterämpi kumppani. Rahtilennot piristäisivät koko talousalueen bisnestä avaamalla uudenlaisen portin nopeille saman päivän toimituksille Euroopan markkinoille.

”Miehittämättömät rahtilennot ovat tulevaisuutta ja me olemme nyt osa tuota tulevaisuutta. Dronamicsista saamme myös erittäin mielenkiintoisen, oman alansa huippuyrityksen Seinäjoelle’’, sanoo Seinäjoen kaupungin kehitysyhtiö Inton asiakatoimitusjohtaja Leena Perämäki.

Dronamicsin rahtikenttäverkostossa ovat Seinäjoen lisäksi Liege Belgiasta, Brescia Italiasta sekä Osijek Kroatiassa ja Skövde Ruotsissa.

’’Niistä Liegen rahtikenttä toimii muun muassa Alibaban jakelukanavana, jonka kautta Kiinan verkkokaupan rahti voidaan kuljettaa ympäri Eurooppaa ja Seinäjoen kautta myös Suomeen”, sanoo Dronamicsin liiketoiminnan kehitysjohtaja Ivet Vidinova.

Dronamicsin Euroopan rahtidrooniverkosto on ensimmäinen laatuaan maailmassa. Siihen pitäisi lopulta kuulua arviolta 35 kenttää 11 Euroopan maassa.

Yhtiön tavoitteena on rakentaa edullinen perille yhdessä päivässä -palvelu ja kehittää sitä varten tiivis rahtidrooniverkosto, jossa jokaisessa Euroopan maassa on vähintään yksi tukikohta alkuun ja myöhemmässä vaiheessa useampiakin.

Dronamics toimittaa Seinäjoelle vielä tämän vuoden aikana tukiaseman laitteineen ja järjestelmineen lentojen aloittamiseksi. Samalla koulutetaan henkilökunta hoitamaan kuljetuksia. Työpaikkoja on luvassa alkuun viisi.

’’Olemme Dronamicsin ensimmäinen yhteistyökumppani Suomessa, mikä on merkittävä asia meille. Mukaan tarvitaan nyt alueen yritykset tekemään Seinäjoen droonirahtiverkoston tukikohdasta menestystarina’’, sanoo myös Seinäjoen Lentoasema Oy:n hallituksen puheenjohtaja Juhani Pakari.

Lisää: Dronamics (LINKKI) ja nettivideo Black Swan -rahtilennokista (LINKKI)

Kuva: Dronamicsin kuljetuksissa hyödynnetään kiinteäsiipistä Black Swan -kuljetuslennokkia, joka pystyy kuljettamaan 350 kiloa rahtia ja operoimaan jopa 2500 kilometrin säteellä