Suomalainen elektroniikkaratkaisu vähentää kasvihuonepäästöjä ja muovin kulutusta

Oululainen Tactotekin kehittämä IMSE-ratkaisu tuottaa VTT:n selvityksen mukaan 35 prosenttia vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin perinteisin menetelmin valmistettu osa. Tämän lisäksi IMSE-osa tarvitsee tyypillisesti 50-75 prosenttia vähemmän muovia, koska koko rakenne ja elektroniset osat valetaan yhdeksi kokonaisuudeksi.

Tactotekin IMSE-teknologian avulla valmistajien on mahdollista saavuttaa entistä kestävämpi toimintatapa uhraamatta tuotteiden sellaisia toiminnallisia ominaisuuksia, joita kuluttajat haluavat.

Ympäristövastuu on toimitusjohtaja Jussi Harvelan mukaan yksi TactoTekin ydinarvoista, oli kyse sitten omasta toiminnastamme tai kehittämästämme IMSE-teknologiasta.

”IMSE-teknologian avulla valmistajat voivat yhdistää designin ja kustannustehokkuuden samalla kun elektroniikkaosien ympäristövaikutus pienenee koko niiden elinkaaren ajalta’’, sanoo TactoTekin toimitusjohtaja Jussi Harvela.

Euroopan unioni ja kansalliset lainsäädännölliset vaatimukset eri maissa ajavat vihertävämpää muutosta kohti kestävämpää tuotantotapaa eri teollisuuden aloilla.

Tactotekin IMSE-teknologia hyödyntää myös puhtaita valmistusmenetelmiä. Esimerkiksi virtapiirit luodaan painamalla myrkyllisen kemiallisen etsauksen sijaan.  Yritys tekee myös työtä kierrätysalan toimijoiden kanssa todentaakseen ja tuodakseen saataville parhaat käytännöt IMSE-osien kierrätykseen.

’’Tämä on vasta alkua – me myös verifioimme uuden sukupolven biopohjaisia muovi- ja muita materiaaleja IMSE-teknologian käyttöön’’, sanoo”, Tactotekin  Marko Suo-Anttila, TactoTekin SVP Engineering and Operations.

Taustaa: IMSE-teknologian mahdollistaa painetun elektroniikan ja eri komponenttien integroimisen ruiskuvaletun kolmiulotteisen muovirakenteen sisään. Yritys tarjoaa työkalut ja osaamisen uudenlaisen elektroniikan tuotantovalmiiden prototyyppien suunnitteluun ja skaalautuvaan massatuotantoon muun muassa auto- ja kodinkoneteollisuuden sekä puettavan elektroniikan tarpeisiin.