Finnair kiinnostui sähkölentokoneista – ilmaan jo 2026?

Finnairia kiinnostaa uudenlaisten sähkölentokoneiden tuomisesta laivastoonsa. Esimerkiksi ruotsalaisen Hear Aerospacen 19-henkilön koneita voitaisiin käyttää yhtiön lyhyillä kotimaan reiteillä. Yhtiö on arvioinut  kaupallisten lentojen näillä koneilla olevan mahdollisia vuonna 2026.

Finnair on allekirjoittanut Letter of Interest –aiesopimuksen Heart Aerospacen kehitteillä olevista Heart ES-19 –sähkölentokoneista. Finnair näkee potentiaalia jopa kahdellekymmenelle 19-paikkaiselle Heart Aerospacen ES-19 sähkökoneelle lyhyillä kotimaan reiteillä.

’’Haluamme olla aktiivisesti mukana kehittämässä ja käyttöönottamassa uusia teknologioita, joilla mahdollistetaan hiilineutraali lentäminen”, sanoo Finnairin vastuullisuusjohtaja Anne Larilahti.  Hänen mukaansa sähkölentäminen on osa tulevaisuuden keinovalikoimaa lentämisen ilmastokysymysten ratkaisemisessa etenkin lyhyillä reiteillä.

Finnair on ollut jo vuodesta 2019 mukana pohjoismaisessa sähkölentohankkeessa. Siinä  keskitytään sähkölentämisen infrastruktuurin standardisointiin Pohjoismaissa, liiketoimintamallien kehittämiseen alueelliseen lentämiseen, lentokoneteknologian kehittämiseen pohjoisen sääolosuhteisiin sekä alustan luominen eurooppalaiselle ja globaalille yhteistyölle.

’’Olemme työskennelleet yhdessä läheisesti pohjoismaisen hankkeen parissa, ja olemme olleet hyvin vaikuttuneita yhtiön määrätietoisuudesta ja sitoutuneisuudesta. Olemme hyvin kiitollisia yhtiön tuesta kehittäessämme ja sertifioidessamme ES-19-konetta”, sanoo ruotsalaisen Heart Aerospacen toimitusjohtaja Anders Forslund.

Heart Aerospace on ruotsalainen ilmailualan startup, joka sijaitsee Göteborgissa Ruotsissa. Yhtiö kehittää parhaillaan yhdeksäntoista matkustajan ES-19 –sähkölentokonetta, jonka sähköinen kantama on 400 kilometriä. Alla on kaksi seminaariesitystä koneen tekniikoista ja mahdollisuuksista.

Lisää: Heart Aerospacen youtube-videoita koneesta (LINKKI1) ja (LINKKI2) sekä pohjoismainen sähkölentokonehanke (LINKKI) ja aiemmat sähkölentokoneita käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).