Etäohjattavien laitteiden buumi kiihtyy

Mökkien etäohjattavien laitteiden kysynnän kasvu on ollut teleoperaattori Elisan mukaan viimeisen vuoden aikana hyvin nopeaa. Yrityksen kännykkäverkossa on jo nykyään kymmeniä tuhansia kuluttajien käytössä olevia tyyppisiä etäohjattavia laitteita ja niihin tarvittavia liittymiä. Uusi 5G tulee lisäämään niiden käyttöä edelleen etätöiden yleistyessä.

Mökeillä valvonta- ja riistakameroiden suosio mökkikäytössä jatkuu. Jos kutsumaton vieras liikkuu pihalla tai sisällä, kameran sovellus lähettää ilmoituksen puhelimeen. Riistakameran kuvaamat videot voi saada suoraan sähköpostiin.

Kameravalvonnasta on kuitenkin hyvä kertoa suullisesti myös naapureille ja kaikille muille, jotka vierailevat tontilla. Valvonnasta on oltava selkeä ilmoitus, joka ei voi jäädä huomaamatta.

Etähallittavat sähköpistorasiat ovat olleet teleoperaattorin mukaan viime kuukausina erityisen kysyttyjä. Niiden avulla voi hallita esimerkiksi mökin lämmitysjärjestelmää ja valaistusta ja vaikkapa nostaa sisätilojen lämmön sopivaksi ennen mökkireissua.

Valvonnassa auttaa, jos mökinomistaja saa puhelimeensa ilmoituksen mökin lämpötilasta, sillä äkillinen laskeminen mökissä saattaa viitata esimerkiksi ikkunan rikkoutumiseen tai lämmityslaitteiden hajoamiseen. Mökin valaistusta säätämällä taas voi saada mökin näyttämään asutulta.

Langattomien nettiyhteyksien paraneminen myös harvempaan asutuilla alueilla on yksi syy siihen, että älylaitteita voi nykyisin hyödyntää vapaa-ajan asunnoilla entistä paremmin. Myös uusi 5G-verkko tulee auttamaan.

’’Lähivuosina 5G:n yleistyminen tulee nostamaan älylaitemarkkinat aivan uudelle tasolle’’. vaakuuttaa Elisan liittymäliiketoiminnan johtaja Antti Ihanainen. Yritys on panostanut mobiiliverkon vahvistamiseen erityisesti suosituimmilla mökkipaikkakunnilla.