Kvanttitietokoneiden jäähdytinyritys saa lisätukea

Kvanttitietokoneiden ja tutkimuslaitteiden laimennusjäähdytimiä kehittävä helsinkiläinen Bluefors on saamassa osaomistajaksi kehitysyhtiö DevCo Parnersin. Kumppanuuden kautta tarkoitus on varmistaa suomalaisyrityksen tuotekehitys- ja innovaatiotoiminnan jatkuminen sekä toiminnan kehittäminen.

Bluefors valmistaa lähelle absoluuttista nollapistettä kylmeneviä jäähdyttimiä, joita voidaan käyttää asiakasyritysten, -tutkimuskeskusten ja -yliopistojen toimesta esimerkiksi kvanttitietokoneiden kehityksessä sekä perustutkimuksessa.

Yhtiö työllistää noin 250 ihmistä Suomessa, Yhdysvalloissa ja Saksassa. Yhtiön viime vuoden alustava liikevaihto vuonna 2020 oli 82 miljoonaa euroa, josta viennin osuus oli yli 90 prosenttia.

Blueforsin perustajat Rob Blaauwgeers ja Pieter Vorselman jatkavat DevCo:n mukaan tulon jälkeenkin yhtiön merkittävinä osaomistajina sekä nykyisissä operatiivisissa ja hallitustason rooleissaan. He ovat sopineet myös DevCon kanssa, että yrityksen hallituksen puheenjohtajaksi nimitetään TietoEVRYn toimitusjohtaja Kimmo Alkio, jäseneksi tulee Juha Räisänen ja strategiseksi neuvonantajaksi Ilkka Paananen.

”Olemme erittäin innostuneita mahdollisuudesta tulla mukaan yhtiön osaomistajaksi ja antaa aktiivinen panoksemme Blueforsin kehityksen tukemiseksi pitkällä aikajänteellä”, kertoo DevCo Partnersin osakas Lauri Stadigh. 

Suomalaistaustainen kehitysyhtiö DevCo on aktiivinen omistaja, jonka tavoitteena on rakentaa pitkällä aikavälillä globaalisti johtavia yrityksiä valikoiduilla niche-toimialoilla. Yritys on tällä hetkellä enemmistöomistaja kahdessa globaalisti johtavassa niche-toimialan yrityksessä Vexve Armatury Groupissa ja Medix Biochemicassa.

Lisää: Aiemmat kvanttitietokoneisiin liittyvät uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Arkistokuva: Blueforsin kvanttitietokoneen jäähdytysratkaisu, UT