Uuden sukupolven XGS-PON-valokuitutekniikkaa – jopa 10 gigaa

Raumalla on otettu käyttöön huhtikuun alussa Suomen ensimmäiset valokuituliittymät, jotka on toteutettu uuden sukupolven XGS-PON-teknologialla. XGS-PON-verkot tarjoavat tietoliikenneyhtiö Cinian mukaan entistä joustavan toteutuksen lisäksi korkeammat yhteysnopeudet.

Ensimmäisenä uuden kuitutekniikan käyttöönottanut Rauman Energia tarjoaa XGS-PON-verkossa asiakkailleen yhden gigan nopeuden valokuituliittymiin, mutta tekniikka mahdollistaa vauhdin kiihdyttämisen jopa 10 gigaan.

”XGS-PON-toteutuksissa nopeus riittää kattamaan nekin tulevaisuuden käyttötarpeet, jotka eivät vielä ole realisoituneet’’, sanoo Cinian järjestelmäkehityksen päällikkö Jukka-Pekka Laulajainen.  

Tämä on hänen mukaansa hyvä esimerkki valokuituyhteyksien kilpailukyvystä verrattuna mobiiliyhteyksiin myös pidemmässä aikaperspektiivissä.  Kuitu on Cinian Laulajaisen mukaan kertainvestointi, jonka avulla uusiin tekniikoihin voidaan edetä suhteellisen edullisilla laiteinvestoinneilla myös jatkossa.

Laulajainen uskoo, että XGS-PON-tekniikalla rakennetaan lähes kaikki uudet verkot Suomessa viiden vuoden päästä. Ja globaalistikin katsottuna Raumalla ollaan nyt etulinjassa kaupallisten XGS-PON-liittymien käyttöönotossa.

Rauman Energian automaatiopäällikkö Aki Ijäs vahvistaa, että uudella tekniikalla halutaan varmistaa kyky vastata asiakkaiden kasvavaan tarpeeseen.

”Tämä mahdollistaa jatkumon kasvavaan tarpeeseen, jopa 10/10 gigan nopeuteen saakka. Tämä vuosi on meille testivuosi, jolla seuraamme, miten kiinnostuneita asiakkaat ovat kasvattamaan nopeuksia.”