Sähkö- ja elektroniikkateollisuuden maaliskuun vienti +5 %

Suomalaisen sähkö ja elektroniikkateollisuuden tavaraviennin arvo oli maaliskuussa Tullin ennakkotilaston mukaan 11 prosenttia isompi kuin viime vuonna. Helmikuussa arvo nousi 5,0 prosenttia. Suomen koko teollisen viennin arvo oli maaliskuussa 5,7 miljardia euroa, jossa kasvua 12,5 prosenttia. Vienti Kiinaan nousi maaliskuussa jyrkästi. Mukana myös Tilastokeskuksen maaliskuun tuotantoluvut ja uudet tilaukset.

Teollisuuden koneiden ja laitteiden viennin arvo nousi seitsemän prosenttia sekä sähköteknisten koneiden ja laitteiden vienti nousi yhdeksän prosenttia.  Sen sijaan kuljetusvälineiden viennin arvo laski edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan nähden viisi prosenttia. Vielä helmikuussa kuljetusvälineiden viennin arvo kasvoi 7,4 prosenttia, josta henkilöautojen viennin arvo nousi 15,9 prosenttia.

Metsäteollisuudessa viennin uudet painotukset toivat laskua ja nousua. Paperin ja pahvin vienti laski seitsemän prosenttia, mutta paperimassan vienti nousi 67 prosenttia edellisen vuoden maaliskuusta. Puutavaran viennin arvoon tilastoitiin 43 prosenttia kasvua.

Koko Suomen tuonti nousi maaliskuussa vuoden takaiseen nähden 11,0 prosenttia ja oli arvoltaan 6,0 miljardia euroa. Esimerkiksi sähkökoneiden ja -laitteiden tuonnin arvo kasvoi 11 prosenttia tammi-maaliskuussa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden.

Kasvua tilastoitiin myös malmien ja metallien tuontiin. Sen sijaan muiden teollisuuden koneiden ja laitteiden tuonnin arvo laski kahdeksan prosenttia. Maaliskuussa koko tuonnin arvo oli 0,6 prosenttia korkeammalla tammi-maaliskuussa viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Suomen koko kauppatase oli maaliskuussa 305 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tammi-maaliskuussa alijäämää kertyi 985 miljoonaa euroa. Tarkemmat maaliskuun 2021 viennin ja tuonnin kuukausitilasto julkaistaan toukokuun lopussa.

Lisäys 10.5.2021:  Sähkö- ja elektroniikkateollisuus kasvoi maaliskuussa

Kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi maaliskuussa edelliskuukauteen nähden kaivostoiminta ja louhinta, 6,3 prosenttia, sähkö- ja elektroniikkateollisuus, 1,9 prosenttia, ja metalliteollisuus, 0,6 prosenttia.

Vuodentakaiseen verrattuna tuotanto kasvoi maaliskuussa eniten sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 6,8 prosenttia ja metalliteollisuudessa, 2,6 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan maaliskuun tuotanto väheni viime vuoden maaliskuuhun verrattuna esimerkiksi kemianteollisuudessa, 16,4 prosenttia, ja metsäteollisuudessa, 5,3 prosenttia verrattuna vuoden 2020 maaliskuuhun.

Lisäksi Suomen teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat maaliskuussa vuodentakaiseen nähden  23,3 prosenttia . Uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2021 maaliskuussa 23,3 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammi-maaliskuun aikana tilaukset kasvoivat 11,3 prosenttia edellisvuodesta.

Yritykset saivat maaliskuussa Tilastokeskuksen mukaan uusia tilauksia vuodentakaista enemmän metalliteollisuudessa sekä paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla. Metalliteollisuudessa tilaukset kasvoivat 30,0 prosenttia ja paperiteollisuudessa 20,1 prosenttia edellisestä vuodesta. Kemianteollisuudessa tilaukset laskivat 0,5 prosenttia vuodentakaisesta.

Lisätietoja: Tullin ennakkotilasto 1-3/2021 (LINKKI) ja aiempi 2/2021 (LINKKI) sekä vuoden 2020 vienti- ja tuontia käsitellyt Uusiteknologia.fi:n uutinen (LINKKI). Tilastokeskuksen maaliskuun tuotantoluvut (LINKKI) ja uudet tilaukset (LINKKI).

Kuvituskuva: Flexbrightin tuotantolinja.