Viime vuoden vienti laski – lupauksia jo kasvuun

Suomen tavaraviennin arvo laski Tullin tilastojen mukaan viime vuonna 11,9 prosenttia. Vienti oli viime vuonna arvoltaan 57,3 miljardia euroa. Suurin romahdus tapahtui öljynviennissä, mutta myös elektroniikan ja sähköteknisen myynnin vienti laski 11,2 prosenttia. Viime vuoden loppu ja odotukset kuluvasta vuodesta lupaavat jo viimeisimpien tilauskirjojen mukaan paranevaa.

Neljänneksittäin tarkasteltuna vienti laski eniten vuoden 2020 toisella neljänneksellä huhti-kesäkuussa, 21,6 prosenttia, kun ensimmäisellä neljänneksellä tammi-maaliskuussa vienti laski 12,3 prosenttia ja kolmannella heinä-syyskuussa 11,0 prosenttia. Vuoden viimeisellä neljänneksellä loka-joulukuussa vienti laski enää 2,5 prosenttia.

Ennakkotietona joulukuun 2020 vientiin tilastoitiin arvoltaan hieman yli 950 miljoonan euron merialustoimitus Yhdysvaltoihin ja Irlantiin 104 miljoonan euron lentokone.  Viennin arvo oli näin joulukuussa 6,8 prosenttia suurempi eli 6,0 miljardia euroa kuin vuoden 2019 joulukuussa.  Koko vuoden tarkennetut tiedot julkistetaan 26.2.2021.

Marraskuuhun asti Suomesta koneiden, laitteiden ja kuljetusvälineiden vienti laski kuitenkin 12,8 prosenttia. Teollisuuden koneiden ja laitteiden vienti väheni 4,0 prosenttia edellisvuoden tammi-marraskuuhun verrattuna. Vain voimakoneiden ja moottorien vienti lisääntyi, 5,7 prosenttia.

Sähkökoneiden ja –laitteiden vienti laski tammi-marraskuussa 11,2 prosenttia, mutta esimerkiksi henkilöautojen vienti pieneni 25,7 prosenttia. Joulukuun vientiin tilastoitiin 950 miljoonan euron merialusvienti, myös vuotta aiemmin joulukuulle osui arvoltaan lähes yhtä suuri merialusvienti.

Kauppataseen alijäämä oli viime vuonna selvästi suurempi kuin vuotta aiemmin. Myös tuonnin arvo väheni 9,9 prosenttia.  Viime vuonna tavaratuonti oli arvoltaan lähes 59,4 miljardia euroa. Kun vuonna 2019 vienti kasvoi 2,2 prosenttia, tuonti laski 1,1 prosenttia, mutta vuonna 2018 sekä vienti että tuonti nousivat 6,6 prosenttia.

Metsäteollisuussektorin viennin arvo kokonaisuudessaan heikkeni 18,0 prosenttia vuoden 2020 tammi-marraskuussa. Vuonna 2019 metsäteollisuuden tuotteiden vienti väheni 5,5 prosenttia.

Vuoden 2020 tammi-marraskuussa öljytuotteiden viennin arvo romahti 33,0 prosenttia. Myös metalliteollisuuden tuotteiden viennin lasku kokonaisuudessaan oli merkittävää, 19,8 prosenttia, vuonna 2020 tammi-marraskuussa. Vienti vuonna 2019 väheni 0,1 prosenttia.

Lisää: Tulli julkaisee ulkomaan tavarakaupan yksityiskohtaiset maa- ja tavaratiedot koko viime vuoden osalta 26.2.2021 (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock

Päivitetty