Tekoälyn käyttöönotto kiihtyy – esteitä edelleen

Tietotekniikkayhtiö IBM:n Global AI Adoption Index -tutkimus kertoo koronapandemian vauhdittaneen tekoälyn käyttöönottoa maailmalla. Yli 43 prosenttia kyselyyn osallistuneista yritysten tietohallintojohtajista kertoi pandemian vaikuttaneen siihen, että tekoälyteknologioita on otettu käyttöön nopeutetulla aikataululla.

Vaikka käyttöönotto “Global AI Adoption Index 2021” raportin mukaan onkin nopeutunut, niin vieläkin 34 prosenttia yritystysvastaajista kertoi, ettei heillä tällä hetkellä ole meneillään tekoälyhankkeita.  Kolmasosa vastanneista tietohallintojohtajista kertoi kuitenkin yrityksensä aikovan investoida tekoälyratkaisuihin ja taitojen kehittämiseen seuraavan 12 kuukauden aikana. Lisäksi 44 prosenttia vastanneista kertoi vielä tutkivansa tekoälyn hyödyntämiskohteita.

Selvityksessä nousi esiin tekoälyn luotettavuus, sillä luotettavaa ja toiminnaltaan ymmärrettävää tekoälyteknologiaa pidetään arvossaan. 72 prosenttia tekoälyä hyödyntävistä tai sen käyttökohteita kartoittavista yrityksistä pitää erittäin tärkeänä sitä, että he pystyvät samaan tekoälyn analyysien avulla luottamusta liiketoiminnan ratkaisuihin.

Vaikka tekoälyteknologioiden nähdään olevan ratkaisu moneen asiaan, niin tutkimuksesta nousi esiin myös monia syitä käyttöönotolle. Näitä olivat raportin mukaan  tekoälymallinnukseen liittyvien työkalujen ja soveltuvan ympäristön puutteen (28%), tekoälyteknologian vaatimien taitojen puute (39%) sekä datan kompleksisuus ja siiloutuneisuus (32%).

Tutkimusta varten haastateltiin maailmalta kaikkiaan 5 501 tietohallintojohtajaa esimerkiksi Kiinasta 500, Ranskasta 500, Saksasta 500, Intiasta 500, Italiasta 500, Latinalaisesta Amerikasta 1000, Singaporesta 500, Espanjasta 500), Isosta-Britaniasta 500 ja Yhdysvalloista 501. Pohjoismaat eikä Suomi olleet mukana selvityksessä. Tutkimuksen toteutti Morning Consult verkkokyselynä huhtikuussa 2021.

Lisää: Raportti (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: IBM