Lahti selvitti virtuaalitapahtumien hiilijalanjälkeä

Lento Eurooppaan on isompi ympäristökuormitus kuin tuhansien ihmisten virtuaalistriimi, kertoo Lahden kaupunki. Laskennan toteutti Lahden ympäristöpääkaupunki-hankkeen myötä suomalainen rakennetun ympäristön asiantuntija- ja digiyritys Sitowise.

Lahden ympäristöpääkaupunki-hankkeen avajaisseminaarin hiilijalanjäljen laskennassa vertailtiin, miten avajaistapahtuman järjestäminen virtuaalisena tai vaihtoehtoisesti fyysisenä tapahtumana vaikuttaisi hiilijalanjälkeen.

Avajaisseminaariin oli kutsuttu 400 henkilöä, joista 320 Suomesta ja 80 Euroopasta. Fyysisen, Lahteen suunnitellun tapahtuman hiilijalanjäljen laskennassa käytiin läpi, miten tapahtuma oli tarkoitus alun perin toteuttaa.

Laskelma sisälsi myös arvion osallistujien matkustamisen hiilijalanjäljestä tapahtumapaikalle Lahteen. Kun avajaisseminaari muuttui koronatilanteesta johtuen virtuaalitapahtumaksi, saatiin Google Analyticsia hyödyntäen tieto siitä, mistä päin ja millaisilta päätelaitteilta tapahtumaa oli seurattu.

Virtuaalitapahtuman hiilijalanjäljen laskennassa huomioitiin esimerkiksi käyttäjien päätelaitteiden virrankulutus, millä laitteella tapahtumaa on katsottu ja miten kauan, runkoverkon datansiirto siirretyn datan määrän mukaan sekä reitittimien ja modeemien liityntäverkon sähkönkulutus.

Johtopäätöksenä oli, että yhden ihmisen edestakainen lentomatka Etelä-Euroopasta Suomeen on suurempi kuorma ympäristölle kuin virtuaalitapahtuma, johon osallistuisi jopa tuhansia ihmisiä.

Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki vuonna 2021. Sitowise on yksi ympäristöpääkaupunkivuoden virallisista yhteistyökumppaneista.

Kuvituskuva: Shutterstock