Yhteistyörobotti pääsi design-lasien kimppuun

Tanskalaisen Universal Robotsin yhteistyörobotit ovat päässeet töihin Iittalan taidelaseja esittelevään näyttelyyn Helsingin Designmuseossa. Jo aiemmin tanskalaiscoboltti esiintyi lontoolaisessa tanssiteoksessa. Mukana on lisätietolinkit myös tanssiteoksen syntyyn.

Design-museossa järjestettävän Iittalan 140-vuotisjuhlanäyttelyn, Iittala – Kaleidoscopen sisäänkäynnissä on kaksi Universal Roboticsin cobottia. Niiden tehtävä on  elävöittää Timo Sarpanevan, Kaj Franckin, Oiva Toikan ja Gunnel Nymanin lasiesineistä koottua museoinstallaatiota.

“Halusimme cobotit liikkeen takia. Ilman niitä näyttely olisi kyllä kaunis mutta hieman staattinen. Yksi näyttelyn teemoista, maaginen realismi, kiteytyy Universal Robotsin coboteissa’’, sanoo  Florencia Colombo, toinen näyttelyn kuraattoreista.

Huhtikuun alussa avautuneessa näyttelyssä Universal Robotsin yhteistyörobotti siirtelee automaattisesti Franckin Kartio -lasikaatimia tasoilta toiselle. Lisäksi toiseen cobottivarteen on istutettu Nikonin kamera (kuvassa), joka taltioi instalaation kaikki liikkeet.

Cobottien ohjelmointi ja liikkeiden ohjaus toimi hyvin intuitiivisesti. ’’Lasivaasien siirtelyssä tarvittavan keinokäden valmisti OTE Robotics muutamassa viikossa”, sanoo muotoilija ja näyttelyn toinen kuraattori Ville Kokkonen.

Cobotti tuo kurattoreiden mukaan mieleen lasinpuhaltajat. Niistä haettiin myös ideoita esitykseen. “Kävimme useasti Iittalan tehtaalla katsomassa lasinpuhaltajia. Heidän työskentelynsä muistutti yhteistyörobottien varsien liikehdintää. Cobotit näyttävät lähes inhimilliseltä”, sanoo Florencia Colombo.

Universal Robotsin cobotit ovat olleet aiemminkin osana taide-esityksiä. Viimeksi joulukuussa Lontoossa asuva balettitanssija ja fyysikko Merritt Moore toteutti cobotin kanssa tanssiesityksen. Lisäksi vuosia sitten esimerkiksi ABB esitteli uutuusrobottiaan tanssin voimin.

Lisää: Designmuseon sivusto (LINKKI) ja videolinkki Lontoossa tehtyyn tanssiesitykseen (LINKKI)

Kuvituskuva: Universal Robotsin yhteistyörobotti Designmuseon Iittala-näyttelyssä