Suomi kierrätti kasvavasti paristoja ja akkuja – täällä eniten

Suomessa kierrätettiin käytettyjä paristoja ja pieniä akkuja kerättiin viime vuonna viisi  prosenttia edellisvuotta enemmän – yhteensä 1,7 miljoonaa kiloa. Ahkerimmat kierrättäjät olivat Savonlinnassa ja Forssassa, keskimäärin 530 grammaa asukasta kohden. Pelkästään niistä kierrätetty koboltti riittää yli puolen miljoonan uuden kännykän akun tarpeisiin.

Muita ahkerasti paristoja ja pienakkuja kierrätettiin myös muun muassa Kajaanin, Ylivieskan, Hämeenlinnan, Lahden ja Kokkolan seuduilla, kaikissa yli 370 grammaa per asukas. Keskimäärin suomalainen kiikutti keräykseen 315 grammaa käytettyjä virtalähteitä.

Tilastot ovat kuitenkin kierrätysaktiivisuuden suhteen vain suuntaa antavia, koska monessa kärkikymmenikön paikkakunnista sijaitsee myös set-tuotteiden käsittelylaitoksia, jotka toimittavat edelleen suuria eriä laitteista irrotettuja paristoja ja akkuja.

Akkujen ja paristojen käsittelylinja.

Euroopan mittakaavassa koko Suomi on täynnä ahkeria kierrättäjiä. Vuoden 2018 tilastojen mukaan keskivertoeurooppalainen vei paristoja ja akkuja kierrätykseen 197 grammaa, kun taas suomalainen 265 grammaa. Kaikista kierrätykseen saapuneista paristoista ja akuista lähes 90 prosenttia oli ei-ladattavia alkaliparistoja ja vastaavia vuonna 2020.

Viime vuosina laitteissa yleistyneitä litiumakkuja palautuu kierrätykseen vielä vähän ja selkeästi hitaammin kuin niiden keskimääräinen käyttöikä on. Moni säilöö turhaankin vanhoja kännyköitä pöytälaatikoissaan. Kierrättämällä aivan kaikki niin voitaisiin saada talteen lisää raaka-aineita hyötykäyttöön.

Pelkästään vuoden 2020 Suomen keräysmäärästä sinkkiä saatiin kiertoon 260 000 kiloa, rautaa 315 000 kiloa, 19 000 kiloa nikkeliä, 9 000 kiloa kobolttia ja 5 000 kiloa kuparia. Pelkästään Suomessa kierrätetty koboltti riittää yli puolen miljoonan uuden kännykän akun tarpeisiin.

Paristot ja akut kuuluvat tuottajavastuun piiriin eli niiden kierrättämisen järjestäminen on tuottajan eli maahantuojan tai valmistajan vastuulla. Jokaisen rekisteröityneen tuottajan markkinoille saattaman pariston hinnasta pieni osa menee kierrätysmaksuun, jolla järjestetään käytöstä poistettujen paristojen ja akkujen erilliskeräys ja kierrätys.

Lisätietoa: Paristojen ja akujen kierrätystilastot (LINKKI) ja Paristokierrätys.fi (LINKKI). Kuvat Paristokierrätys.fi