Uusi kotimainen sähkökulkuneuvo tieliikenteeseen

Suomalaisvalmisteinen sähkö-Scouter on saanut liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta luvan tieliikennekäyttöön.  Uudella nelipyöräisellä L1e-A-luokan ajoneuvolla voi ajaa siellä missä polkupyörälläkin, eikä kuskilla ei tarvitse olla ajokorttia, mutta liikennevakuutus pitää hankkia. Scouterin maksiminopeus on 25 kilometriä tunnissa.

Scouter on ensimmäinen sähkökäyttöinen L-luokan ajoneuvo, joka on saanut Suomessa EU-tyyppihyväksynnän.   ”Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että ajoneuvo pystytään hyväksymään tieliikenteeseen myös muualla Euroopassa suomalaisen hyväksynnän perusteella”, kertoo Traficomin asiantuntija Jukka Juhola. L1e-A on harvinainen, joten sen tekniset vaatimukset ovat etenkin 4-pyöräiselle ajoneuvolle vaatineet soveltamista. Silti tyyppihyväksyntä onnistui kuitenkin kotimaisin voimin uudenlaisille ajoneuvoille.

Päävastuu uuden Scouterin hyväksyntätestauksessa oli Testmillillä ja VTT teki ajoneuvoon sähköiseen voimansiirtoon liittyvät testit. VTT laati myös Scouterin tyyppisille uusille kevyille ajoneuvotyypeille uuden mittausmenetelmän, jolle FINAS myönsi akkreditoinnin tämän vuoden alkupuolella.

”Kun suomalainen ajoneuvoteollisuus tuottaa uudenlaisia tuotteita, täytyy myös meidän pystyä tuottamaan niiden tarvitsemia testauspalveluita. Toivotamme Scouterille menestystä matkallaan!”, sanoo Testmillin toimitusjohtaja Teemu Linfors.

VTT teki ajoneuvoonpuolestaan  sähköiseen voimansiirtoon liittyvät testit. ”Jotta testit saatiin toteutettua, vaati se VTT:ltä erityistä innovatiivisuutta Espoon ajoneuvotestauslaitteistonsa muokkauksen suhteen, koska kyseessä ei ole aivan tavanomainen mittausjärjestely”, taustoittaa VTT:n erikoistutkija Jenni Pippuri-Mäkeläinen.

VTT laati Scouterin tyylisille kevyille ajoneuvotyypeille myös kokonaan uuden mittausmenetelmän, jolle FINAS myönsi akkreditoinnin tämän vuoden alkupuolella.

Scoutereiden esituotanto on jo käynnissä ja varsinainen tuotanto käynnistyy syksyllä 2021. ”Scoutereita ovat tilanneet sekä yritykset että kuluttajat ja julkisia yhteiskäyttökohteita valmistellaan kaupunkien kanssa.”, kertoo Scouterin perustaja ja toimitusjohtaja Petri Pitkänen.

Jatkossa yrityksen tähtäin on selkeästi kansainvälisillä markkinoilla. Scouter on herättänyt kiinnostusta ympäri maailman. Kyselyitä on tullut Etelä-Amerikasta Pohjois-Amerikkaan ja Australiasta Eurooppaan.

Lisää: Scouter Mobility Oy (LINKKI), Testmill (LINKKI) ja VTT (LINKKI) ja Traficomin sähköiset liikkumisvälineet -sivu (LINKKI) sekä aiemmat Scouteria käsitellee uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvat: Scouter Mobility Oy)