Julkilausuma: suomalaisten pkt-yritysten on herättävä digitalisoitumiseen

Joukko nimekkäitä suomalaistoimijoita on esittänyt vetoomuksen, jotta erityisesti  pienissä- ja keskisuurissa suomalaisyrityksissä  ymmärrettäisiin uuden tekniikan ja digitalisoitumisen edut. Yrityksille ja politikoille tarkoitetun julkilausuman takana ovat kuvan Risto Siilasmaa, Matti Hellgrén, Marjo Miettinen ja Rasmus Roiha sekä kuvasta puuttuva Juho Romakkaniemi, Vetoomus esitettiin tänään Espoon IoT Pajassa järjestetyssä IoT-verkkotilaisuudessa.

Vetoomuksen allekirjoittaneiden mukaan liian harva suomalainen pk-yritys investoi tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyöhön, joka on nopeasti digitalisoituvassa maailmassa entistäkin enemmän kilpailukyvyn perusta. Lisäksi EU:n sekä EU-maiden valtavat panostukset digivihreään kehitykseen merkitsevät suomalaisyritysten eurooppalaisten kilpailijoiden kiihtyvää TKI-työtä digitaalisten kilpailuetujen rakentamiseksi.

Suomen johtavat teknologiavaikuttajat vetosivat tänään IoT Pajalla pk-yritysten digitalisoitumisen puolesta: vasemmalta Rasmus Roiha, Risto Siilasmaa, Nina Kopola ja Marjo Miettinen.

IoT Pajalla allekirjoitettu julkilausuma vetoaa sekä yrityksiin että poliitikkoihin. Sen mukaan Suomen pitäisi olla kehityksen kärjessä, viestivät alan toimijat tänään IoT Pajan tilaisuudessa järjestetyssä tapahtumassa.

Vetoomuksen allekirjoittaneet Marjo Miettinen, F-Securen hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa, Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha, IoT Pajan toimitusjohtaja Matti Hellgrén, sekä Juho Romakkaniemi, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja.

Julkilausuman mukaan yritysten jatkuva voimakas panostus tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyöhön (TKI) on täysin välttämätöntä. Ja vaikka Suomen digitalisoitumisen kokonaistilanne on kansainvälisessä vertailussa on vielä hyvä, tilanne on kuitenkin jo heikentynyt. ’

Varsinkin kun monet luvut ovat hälyttäviä ajatellen kiihtyviä digi-investointeja muualla EU:ssa.  Esimerkiksi suomalaisista pk-yrityksistä alle neljännes on kehittänyt digitalisoinnin avulla uusia liiketoimintamalleja pandemian jälkeiseen aikaan, miltei puolet ei joko näe syytä muutokseen tai aikoo jopa palata vanhaan.

Vetoomuksen mukaan  kaikkien suomalaisyritysten on vetoojien mielestä tehokkaasti hyödynnettävä digitaalisuutta ja ohjelmistoja menestyäkseen. Yritykset, jotka eivät näin tee, häviävät kilpailussa ja kuihtuvat pois. Onneksi suomalaista huippuosaamista on heidän mukaan tarjolla niin softan, kyberturvallisuuden kuin eri IoT-teknologioidenkin kehittämiseen.

Vetoomuksen allekirjoittajat vetosivat myös pk-yrittäjiin ja koko suomalaiseen yhteiskuntaan, jotta kaikki tekisivät osansa. Erityisesti TKI-työn merkityksen ja mahdollisuuksien välittäminen yrityspäättäjille on vetoomuksen mukaan yhteisiä haasteitamme, jossa myös median rooli on erittäin olennainen. Valtiovallalla on paljon tehtävää ja hyppy nykyisestä 2,7 prosentista TKI/BKT kohti tavoiteltua neljä prosenttia on vielä kaukana, vaikka hyviä suunnitelmia on paljon.

Espoon IoT Paja on piilotettu helmi

IoT-seminaarissa puhuneen Nokiaan aiemmin johtaneen Risto Siilasmaan mukaan uusimman teknologian hyödyntäminen alkaa olla jo elinehto yrityksille. Yhä useamman palveluyrityksenkin kilpailukyky määräytyy sen avulla. Jos haluaa pysyä edes muiden rinnalla on IoT:tä hyödynnettävä.  Tässä Espoon Keilaniemessä sijaitse IoT Paja voi olla avuksi.

IoT Paja tarjoaa prototyyppien kehittämiseen laitteita aina tuotantovälineistä mittaus- ja testauslaitteisiin.

IoT Paja on vielä ”piilotettu helmi”, kiteytti Siilasmaa vielä liian heikosti tunnetun IoT Pajan tilanteen. Varsinkin kun  IoT Paja tarjoaa täysin vastikkeettomasti apua pk-yrityksille ja startupeille esimerkiksi IoT-teknologioiden kehittämiseen, prototyyppien rakentamiseen, testaukseen ja monenlaiseen mekaaniseen, elektroniseen ja softalähtöiseen kehitystyöhön.

”Meidän tarjoamamme mahdollisuus pk-yrityksille ja startupeille on ainutlaatuinen. Täältä löytyy suomalainen TKI-kehittämisen huippuosaaminen IoT:n eri saroilla ja lisäksi vielä rahoitusmahdollisuus lupaavimmille hankkeille”, kehuu IoT Pajan toimitusjohtaja Matti Hellgrén.

Myös itse lukuisia kehittämishankkeita IoT Pajan kanssa läpivienyt SADE Innovations teknologiajohtaja Tero Nordström kehotti  yrityksiä kääntymään lämpimästi IoT Pajan puoleen. Ja tähän menenssä jo 250 yritystä on saanut vauhtia tuotekehitykseensä IoT Pajan kanssa.

Ohjelmistokehityksen näkökulman tämän päivän IoT-tapahtumaan toi Rasmus Roiha, joka toimii Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtajana. ”Niistä yrityksistä kuullaan jatkossa, jotka nyt ovat mukana tai lähtevät mukaan IoT-rakentamiseen.  Jotka eivät tee harppausta kuihtuvat pois. Jäljelle jäävät ne, jotka ovat ymmärtäneet hakea kilpailukykyä ohjelmistojen kautta”, arvioi tulevaisuutta tilaisuudessa Rasmus Roiha.

Lisää: IoT Paja -säätiön tämän päivän IoT-tilaisuus on edelleen katsottavissa Youtuben kautta arkistovideona (LINKKI, huom! puolentoista tunnin video alkaa kohdasta 14.13). Lisää tapahtumasta ja sisällöstä voit lukea Uusiteknologia.fi:n uutisesta (LINKKI).

Uutista päivitetty ja laajennettu 21.5.2021.