Älysormusyritys mukana nousevassa sijoitusbuumissa

Oululaisen älysormusyritys Ouran äskettäin saama 83 miljoonan euron sijoitus on linjassa Suomen startup-yritysten kasvavien sijoitusten kanssa. Jo viime vuoden tilastojen mukaan Suomi sai bruttokansantuotteeseen suhteutettuna tuplasti enemmän startup-sijoituksia kuin lähes mikään muu maa. 

Tosin meno on ollut samanlaista jo pitempään, sillä Suomi on pitänyt kärkipaikkaa kolmen vuoden ajan. Vuonna 2020 nähtiin kuitenkin hyppäys uudelle tasolle, kun suomalaiset startupit keräsivät jälleen ennätyssumman VC-sijoituksia, 495 miljoonaa euroa.

Vuoden aikana kotimaiset VC-sijoitukset tuplaantuivat ja ulkomaiset VC-sijoitukset kasvoivat 57 prosenttia Kansantalouden kokoon suhteutettuna Suomi on startup-sijoituksissa toisena olevaa Iso-Britanniaa edellä 77 prosenttia – ja neljäntenä olevaa Ruotsia jo tuplasti.

“Nämä menestysuutiset vetävät puoleensa uusia huippuosaajia ja lisää osaavaa pääomaa Suomeen, mikä on ratkaisevan tärkeää kovassa kansainvälisessä kisassa mukana pysymiseksi”, kommentoi Pääomasijoittajien yhteisön toimitusjohtaja Pia Santavirta.

Kasvutahti jatkuu edelleen, esimerkiksi Ouran 83 miljoonan euron sijoituksen lisäksi kaksi suomalaista startupia ovat saaneet tänä vuonna jopa sijoituksia enemmän kuin Oura. Niistä ruuan kuljetusyritys Wolt sai 440 miljoonan euron ja pilvipalveluiden ohjelmistokehittäjä Aiven 84 miljoonaa euron sijoitukset. Niistä pääosa on tullut VC-sijoittajilta.

Nyt Suomen ykkössijaa tilastossa pitävät sijoituskierrokset pidemmälle kehittyneisiin kotimaisiin startup-yrityksiin, mutta tulevaisuuden kannalta keskeistä on, että myös uusia startup-alkuja syntyy ja niihin sijoitetaan osaavaa pääomaa. Onneksi suomalaisten venture capital -sijoittajien määrä on tuplaantunut viimeisen viiden vuoden aikana, kun kuusitoista kokonaan uutta rahastotiimiä on kerännyt ensimmäisen pääomasijoitusrahastonsa. Iso osa näistä rahastoista sijoittaa erityisesti aivan kasvunsa alussa oleviin startupeihin.

Lisää: Suomalaisten startup-yritysten 2020 tilastot ja taustamateriaali (LINKKI, pdf) ja raportti, jossa tarkastellaan Suomeen tehtäviä kansainvälisiä venture capital -sijoituksia (LINKKI).

Taustaa: Pääomasijoitusalan eurooppalaisen kattojärjestö Invest Europen uudet tilastot vertaavat Euroopan eri maiden startup-yritysten keräämiä venture capital (VC) -sijoituksia. Vertailussa sijoitusten kokonaissumma esitetään suhteessa bruttokansantuotteeseen. Invest Europe (LINKKI).

Kuvituskuva: Ouran älysormus.