Kupariverkko jää kokonaan syrjään nopeampien tieltä

Kupariin perustuva puhelinverkko alkaa vetämään viimeisiään edes internetin loppuliittymänä taloyhtiön sisäistä verkkoa lukuun ottamatta. Uusimpana DNA ilmoitti siirtävänsä kupariliittymät kuituun, kaapeli-tv-verkkoon tai radioyhteyksiin vuoteen 2025 mennessä.

Teleoperaattorit ovat laajemminkin siirtäneet kupariverkkojen liittymiä kuituun ja kännykkäyhteyksillä hoidettaviksi. Vaikka lankapuheliminen liittymämäärät ovat romahtaneet, kupariverkkoa käytetään edelleen xDSL-tekniikoilla internet-yhteyksiin. Lisäksi kerrostaloissa kuparinen sisäverkko on edelleen käytössä vaikka taloliittymä olisikin jo kuidussa.

Uusimpana DNA korvaa jäljellä olevan kupariverkkonsa nykyaikaisilla ratkaisuilla, joita ovat kuitu ja kiinteät matkapuhelinyhteydet. Muutostyöt alkavat Raisiossa kuluvan vuoden marras–joulukuun vaihteessa ja kokonaisuudessaan muutostyöt toteutetaan vuosien 2021–2025 aikana.

”Kupariverkko on palvellut televiestintää yli 160 vuotta, aina lennättimen käyttöönotosta lähtien. Nykyteknologialla on toteutettavissa parempia tiedonsiirron väyliä, joko radiotekniikalla, kaapeliverkolla tai optisilla kaapeleilla, sanoo DNA:n liityntäverkoista ja laitetiloista vastaava johtaja Mikko Kannisto.

Ajankohta kupariverkon purkamiselle on nyt otollinen, sillä kuidun lisäksi esimerkiksi uudet 5G-verkot ovat yleistymässä lähivuosina laajaan käyttöön. Operaattorit ovat tuoneet 5G-kännykkäliittymien lisäksi tarjolle myös erillisantennein varustetut kiinteät 5G-yhteydet korvaamaan nykyisiä nettiyhteyksiä.

Lisää: Traficom-tilastoja (LINKKI) ja aiempia lankapuhelinverkon aiempia uutisia Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuva: DNA:n tilaajakupariverkon ristikytkentälinjasto. Kuvaaja Hannu Peltola / DNA