Lohjan asuntomessuille jättimäärä aurinkopaneeleita

Heinäkuun alkupuolella käynnistyville Lohjan asuntomessuilla on esillä aiempaa laajemmin aurinkoenergian hyödyntämistä. Alueen lähes joka toiseen taloon on asennettu aurinkopaneelit ja messujen rakennustapaohjeisiin on ensimmäistä kertaa kirjattu suositus uusiutuvan aurinkoenergian hyödyntämisestä.

Lohjan kaupunki on laajemminkin mukana asuntomessujen hankkeissa, joiden tavoitteena on hillitä ilmastonmuutosta. Rakentajia on kannustettu uusiutuvan energian hyödyntämiseen ja Hiidensalmen asuntomessualueella ilmastovaikutukset on pyritty huomioimaan rakentamisen, asumisen ja liikkumisen ratkaisuissa.

Asuntomessujen rakennustapaohjeisiin on nyt myös kirjattu ensimmäistä kertaa suositus uusiutuvan aurinkoenergian hyödyntämisestä. Suositus koskee kaikkia Hiidensalmen tontteja, sekä pientaloja että kerrostaloja.

Esimerkkiä näyttää Asuntomessujen oma rakennuskohde Asunto-osuuskunta Ormax Aurinko Hiidenkoti (kuvassa oikealla(, jonka kaikkien kolmen paritalon katoille on asennettu tiilikattoon integroidut aurinkopaneelit.

Jokaisen paritalon katolle on asennettu 56 aurinkopaneelia, joiden pinta-ala on 34 neliömetriä ja huipputeho 5,3 kWp.

Suomen Orimattilassa valmistetut EVO-kattotiilet ovat laattamaisia ja sileitä, kuten aurinkopaneelitkin. Paneelit sulautuvat saumattomaksi osaksi kattoa ja ne on suunniteltu yhdessä kattotiilivalmistajan kanssa. Kehitetty vesilukkorakenne varmistaa katon vesitiiviyden. Katoissa käytettävät paneelit valmistetaan Virossa Solartonen tehtaalla.

Lisää: BMI Ormax (LINKKI), Solarstone (LINKKI ja Lohjan asuntomessut 2021, 9.7.-8.8.2021 (LINKKI)

Kuvat:  BMI Suomi