Komponenttipula rassaa jo suomalaisasiakkaitakin

Komponenttipula rassaa autoteollisuuden lisäksi jo suomalaisia elektroniikkaa valmistavia yrityksiä. Lisäksi Kauppalehden eilen julkaistun jutun mukaan pula saattaa kestää vielä ensi vuoden kesään. Tieto perustuu  suomalaisen alan jakelijayhdistyksen Elkomitin tiedotteeseen.

Autotehtaisiin pahimmin iskenyt komponenttipula saattaa kestää vielä ensi vuoden kesään saakka. Näin varoittaa Kauppalehden jutussa, elektroniikan komponenttien maahantuojia edustavan Elkomit ry:n puheenjohtaja Kari Pekkala. Hän toimii myös elektroniikkaa maahantuovan T&G Nordic Oy:n toimitusjohtajana.

Kerroimme maalis-huhtikuussa muun muassa Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaan tuotannon keskeytyksistä osapulan takia. Samanlainen kehitys oli iskenyt jo aiemmin suuremmassa mitassa kansanvälisiin autotehtaisiin. Puute näkyi myös jo peli- ja muiden viihde-elektroniikan valmistuksessa. Esimerkiksi näytönohjainpiirien toimitukset ovat nostaneet tuotteiden hinnat moninkertaisiksi.

Komponenttipula vaivaa nyt myös pienempiä suomalaisvalmistajia ja paikallisia elektroniikan sopimusvalmistajia, jotka ostavat komponenttinsa Suomessa toimivilta komponenttijakelijoilta tai komponenttien nettikaupoista. Omia varastoja kannattaa silti varmaan pitää ainakin tietyissä komponenteissa, jotta pula ei pysäytä toimituksia.

Elkomit ry:n toimitusjohtaja Veli-Matti Kankaanpää toteaakin Kauppalehden jutussa, että varautuminen ja puskurivarastot ovat tulleet ihan uudella tavalla tärkeiksi. ’’Nyt saattaa muutaman sentin arvoisen komponentin puute estää miljoonan euron laitteen valmistamisen tai viivästyttää auton luovutuksen omistajalle kuukausilla”, Kankaanpää sanoo uutisessa.

Lisää: Kauppalehden juttu 26.5.2021,  Elkomit ry (LINKKI)  ja Uusiteknologia.fi:n aiemmat uutisjutut elektroniikan komponenttipulasta (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock