Joensuu hakee tuhatta fotoniikka-alan työpaikkaa – katso 360 asteen video

Joensuu hakee uuden photoniikka-keskuksesta avulla jopa tuhatta työpaikkaa ja uusia alan yrityksiä. Kaupungin omistama Business Joensuun hallitus teki tiistaina päätöksen Photonics Center Oy:n perustamisesta. Kerroimme alustavasti hankkeesta jo viime vuoden kesäkuussa. 

Uusi Photonics Center -palvelukokonaisuus on keskeinen osa Joensuun seudun elinkeinostrategian toteuttamista. Uusi hanke tukee kaupungin mukaan myös kasvavan fotoniikka -alan yritysten ja työpaikkojen syntymistä sekä uusien yritysten sijoittumista laajemminkin Joensuun seudulle.

Uusi Photonics Center auttaa yrityksiä myös lyhentämään tutkimus- ja tuotekehitysaikaa ja saamaan tuotteet nopeammin markkinoille. Yritykset ja muut alan toimijat saavat yhdestä paikasta alan huipputoimijoiden palvelut ml. osaajat ja koulutuksen sekä yhteiskäyttöiset laitteet, toimitilat ja palvelut.

’’Photonics Center Oy:n perustaminen on yksi konkreettinen askel kohti Joensuun seudun yhteistä visiota, jossa luodaan fotoniikka-alalle 1000 työpaikkaa ja 200 miljoonan euron liikevaihto’’, toteaa toimitusjohtaja Harri Palviainen Business Joensuu Oy:stä.

Photoniikka-alan liikevaihto Suomessa on kaikkiaan 1.2 miljardia euroa ja kasvu keskimäärin 12 prosenttia vuodessa. Erityisesti optiikka, optiset komponentit sekä kuvantaminen ovat kasvualueita.

Suomessa photoniikka-aluetta tutkitaan Joensuun ohellaAalto-yliopistossa ja Tampereella. Uusia photoniikkateknologioita hyödynnetään esimerkiksi teollisuuden automatisoinnissa, valaistuksessa sekä tieto- ja kommunikaatioratkaisuissa.

Joensuun Photonics Center tarjoaa palveluita muun muassa kamera- ja lidari-moduulien kohdistamiseen, kokoonpanoon ja testaukseen. Keskus mahdollistaa myös niiden koetuotannon. Photonics Centerin laitetarjontaa laajennetaan vaiheittain ja  palvelutarjontaa tukevat myös Itä-Suomen yliopiston (UEF), Karelia-ammattikorkeakoulun ja Riverian tutkimusympäristöt ja osaaminen.

Photonics Centerin tiloja otetaan käyttöön  myösvaiheittain ja ne sijaitsevat  Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella, fotoniikan instituutin vieressä. Tilat omistaa Suomen Yliopistokiinteistöt, joka toimii keskuksen yhteistyökumppanina. Kuva eri vaiheiden tiloista oikealla.

Photonics Center Oy on keskuksen palvelukokonaisuutta operoiva ja markkinoiva yritys, joka kehittää myös keskuksen fotoniikka -ekosysteemin toimintaa.  Keskuksen yhteistyökumppaneina ja palvelun tarjoajina toimivat Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu ja Riveria. Keskus on Business Joensuun omistama tytäryhtiö.

Uuden photoniikka-alan keskuksen palveluiden jatkokehityksessä on mukana kansallisella tasolla  Työ- ja elinkeinoministeriö Joensuun kaupungin kanssa tehdyn ekosysteemisopimuksen kautta. Yhteistyötä tehdään myös kansainvälisten TKI-organisaatioiden ja yritysten kanssa.  Keskuksen yhteydessä tulee toimimaan myös Photonics Center Co-operation Forum, jossa on mukana alan toimijoita seudulta ja maailmalta.

Lisää: Photonic Center (LINKKI), laitetarjontaa (LINKKI) ja UEF:n laboratoriotilat 360 asteen videona (LINKKI) sekä aiempi Uusiteknologia.fi:n uutinen photoniikkakeskuksesta, 24.6.2020 (LINKKI)

Kuvituskuva: www.photonicsventer.fi