Vientiteollisuutta kiihdytetään 5G- ja tekoälysovelluksiin

Business Finland julkisti tänään uuden Nokian vetämän kumppanuushankkeen nopean langattoman viestinnän (5G) ja tekoälyn käyttöönoton kiihdyttämiseksi suomalaisessa vientiteollisuudessa. Kesäkuussa alkava kolmivuotinen AISA-projekti on osa hanketta, jossa Suomesta halutaan tehdä teollisuuden 5G-verkkojen edelläkävijä maailmassa.

Uudessa AISA-hankkeessa (Artificial Intelligence for Situational Awareness) on keskeistä tekoälyn ja anturoinnin avulla luotavan tilannetietoisuuden hyödyntäminen. Sensoriteknologioista keskitytään erityisesti video-, kuva- ja audiodatavirtojen jalostamiseen moderneilla koneoppimisen menetelmillä.

’’Hankkeessa luodaan suomalaiselle teollisuudelle ja tutkimusyhteisölle systemaattisia tapoja saavuttaa globaali johtoasema valituilla tekoälyn ja 5G:n sovellusalueilla”, kertoo Ville-Veikko Mattila, Nokia Technologies -liiketoimintaryhmän multimediatutkimuksen johtaja. Uusia huippunopeita reunalaskenta- ja 5G-ratkaisuja hyödyntämällä voidaan vastata myös teollisten sovellusten toiminnan kannalta kriittisiin vasteaikavaatimuksiin.

AISA-projektista odotetaan merkittävää vauhdittajaa uuden sukupolven teknologioiden käyttöönottoon suomalaisessa teollisuudessa.

”Tekoälyä ja uusia tiedonsiirtoratkaisuja hyödynnetään Suomessa jo hyvin. Pioneeriyritykset ja tutkimuslaitokset ovat jo saavuttaneet erinomaisia tuloksia, mutta satsauksia ja vauhtia on lisättävä. Kansainvälinen kilpailu on äärimmäisen kovaa ja teknologiakehitys jatkuu nopeana”, toteaa tekniikan tohtori Arto Peltomaa, DIMECCin ohjelmapäällikkö.

Nokian lisäksi hankkeessa kumppaneina toimivat Valmet Automation, Mirka, Insta, Ficolo, TopDataScience ja Tampereen yliopisto. Projektia hallinnoi teollisuuden tutkimusyhteisö DIMECC ja koko projektin kokonaisbudjetti on 12 miljoonaa euroa, ja sen rahoittavat Business Finland ja osallistujayritykset.

Kuvituskuva: Nokia