Lähes 11 miljoonaa euroa akkututkimukseen

Suomalaisen akkuteollisuuden tutkimus- ja kierrätyskonsortio on saanut Business Finlandilta lähes 11 miljoonan euron rahoituksen kehitysohjelman jatkamiseen. Aalto-yliopiston johtamassa BATCircle 2.0 –yhteistyössä on mukana kuusi  tutkimuslaitosta ja 15 yritystä.

BATCircle (Finland-based Circular Ecosystem of Battery Metals) -konsortion tavoitteena on parantaa kaivosteollisuuden, metalliteollisuuden ja akkukemikaalien valmistusprosesseja sekä lisätä litiumioniakkujen kierrätystä.

BATCircle 2.0 -jatkohankkeen päämääränä on kehittää suomalaista akkumetallialaa ja vähentää Euroopan riippuvuutta raaka-aineiden ja valmiiden akkujen tuonnista. Tavoite on, että Suomeen syntyisi jopa miljardin euron akkutoimiala.

”Tähtäämme siihen, että kotimaisen akkumetalliekosysteemimme imussa kasvaa kiertotalouden periaatteita noudattava koko Euroopan laajuinen ekosysteemi, jossa Suomen asema veturina vahvistuu edelleen”, sanoo Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun professori Mari Lundström.

Hankkeessa on jo saavutettu lupaavia tuloksia muun muassa litiumioniakkujen raaka-aineiden jalostusprosessien ja kierrätyksen tehostamisessa.

Tutkijat ja yritykset ovat myös tutkineet laajasti Suomen maaperän akkumineraalipotentiaalia ja sen tulevaisuuden hyödyntämismahdollisuuksia, parantaneet akkumateriaalien tuotantoprosesseja ja kehittäneet akkujen aktiivimateriaalien ominaisuuksia myös kierrätetyillä raaka-aineilla.

’’Business Finlandin rooli on vauhdittaa innovaatiotoimintaa, huippututkimusta sekä tukea syntyneiden ratkaisujen ja liiketoimintamallien kansainvälistymistä”, kertoo Business Finlandin Ilkka Homanen, joka vetää Head of Smart Mobility and Batteries from Finland -ohjelmaa.

Taustaa: BATCircle-yhteenliittymän muodostavat Aalto-yliopiston lisäksi  Itä-Suomen yliopisto, LUT-yliopisto, Oulun yliopisto, Geologian tutkimuskeskus (GTK) ja VTT sekä yrityksistä Boliden Harjavalta, Suomen Malmijalostus, Fortum Waste Solutions, Metso Outotec, Norilsk Nickel Harjavalta, Terrafame, Umicore Finland, AkkuSer, BroadBit Batteries,  Fennoscandian Resources, FinnCobalt, Keliber Technology, Latitude 66 Cobalt, Mawson, ja X-Ray Minerals Services Finland.

Lisätietoja:  BATCircle-sivusto (LINKKI),  Kansallinen akkustrategia 2025 (LINKKI) ja aiemmat akkuihin liittyvät uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Fortum