Langattomat BLE- ja LTE-M-yhteydet uusiin pakettiautomaatteihin

Posti vahvistaa pakettiautomaattiverkostoaan ja tuo markkinoille suomalaisten teknologiapartnereiden kanssa kehitetyt IoT-pohjaiset ulkoautomaatit. Käytössä on myös langattomat IoT-yhteudet ja Suomen ilmastoa kestävä rakenne.

Uudet ulkokäyttöön tarkoitetut akettiautomaatit tuovat ratkaisun alueille, joilta Posti ei ole saanut tilaa uusille sisäautomaateille tai olemassa olevien automaattien laajennuksille.

Ensimmäiset ulkoautomaatit otetaan käyttöön Postin pääkonttorin lisäksi kesän aikana Vantaalla.

’’Uudet automaatit on nopea ottaa käyttöön, koska tarvittu energia saadaan akuista eikä erillistä verkkovirtaan kytkemistä tai tietoliikennekaapelointeja tarvitse tehdä. Automaatti kommunikoi reaaliajassa Postin taustajärjestelmien kanssa’’, kertoo Jari Paasikivi, joka vastaa ulkoautomaattien teknisestä ratkaisusta.

Uusissa ulkoautomaateissa hyödynnetään esineiden internettiä sekä uusia langattomia tiedonsiirto- ja liityntäteknologioita (BLE ja LTE-M). Ne mahdollistavat lokeron avaamisen tulevaisuudessa esimerkiksi kännykän OmaPosti-sovelluksen avulla. Alkuvaiheessa lokerot avataan vielä PIN-koodilla.

Kehitystyössä ovat olleet mukana Juha Punta, Kaltiot, Solmu Technologies, elfGROUP, Verkotan, iProtoXi ja ID-Systems IDS sekä Oulun yliopisto ja VTT.

Posti on jo aiemmin ilmoittanut investoivansa yli 100 miljoonaa euroa paketti- ja verkkokauppatoiminnan kyvykkyyksien ja jakeluverkon vahvistamiseen.   Tällä hetkellä käytössä on 2200 pakettiautomaattia, joissa on yli 130 000 lokeroa, mutta uusien automaattien määrä kasvaa Postin mukaan tulevaisuudessa noin 10-15 automaatin ja satojen lokeroiden viikkovauhtia.

Kaikkiaan Posti uskoo tarvitsevansa yli 200 000 automaattiluukkua, ja merkittävä osa uusista luukuista tulee sijaitsemaan ulkotiloissa.

Kuvat: Posti