Suomeen kyberturvallisuuden kehittämisohjelma

Valtioneuvosto vahvisti viime viikolla uuden kyberturvallisuuden kehittämisohjelman, jonka ensisijaisena tavoitteena on tuottaa kasvua ja parantaa digitaalisen yhteiskunnan kestävyyttä. Ohjelma kattaa vuodet 2021–2030. Laajemminkin valtio aikoo aikoo panostaa julkisen sektorin kyberturvallisuuden parantamiseen. 

Kehittämisohjelman toteuttaminen edellyttää valtiolta 5,9 miljoonan euron rahoitusta vuosittain ajanjaksolle 2022–2025. Määrärahoista luvataan linjata vuoden 2022 talousarvion yhteydessä.

Uudessa kehitysohjelmassa on neljä teemaa: huippuluokan osaaminen, kiinteä yhteistyö, vahva kotimainen kyberturvateollisuus ja tehokkaat kansalliset kyberturvakyvykkyydet. Niitä on tarkoitus kehittää kyberturvallisuutta pitkällä aikavälillä ja toimialat ylittävästi.

Kyberturvallisuuden kokonaistilan parantamistarvetta ovat vauhdittaneet yhteiskunnan tietoympäristöjen verkottuminen ja tiedon käsittelyyn liittyvien teknologioiden nopea kehitys sekä lisääntyneet kyberturvallisuushäiriöt.

Kyberturvallisuuden kehittämisohjelman valmisteluun osallistui kaikkiaan yli 80 eri organisaatiota ja järjestettyihin työpajoihin edustajia elinkeinoelämästä, kyberturvateollisuudesta, valtionhallinnosta, yliopistoista sekä eri järjestöistä.

Valtioneuvosto vahvisti 10. kesäkuuta 2021 myös periaatepäätöksen, jolla linjataan myös toimia yhteiskunnan kriittisten toimialojen tietoturvan ja tietosuojan tason parantamista. Periaatepäätöksen avulla pitäisi kaikille kriittisille toimialoille tulla lakisääteiset tietoturvavaatimukset ja kriittisiä tietojärjestelmiä tulisi auditoida ja arvioida nykyistä kattavammin. Myös julkisen sektorin tietoturvaa olisi vahvistettava. Uusien linjausten toteuttaminen edellyttää lainsäädäntömuutoksia ja viranomaisten resurssien vahvistamista sekä lisärahaa noin  noin 10,2 miljoonaa euroa vuodessa. Määrärahoista luvataan linjata vuoden 2022 talousarvion yhteydessä.

Lisää:  Aiemmat kyberturvallisuutta käsitelleet artikkelit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock