Esineiden internet kasvattaa moduulikauppaa

Langattomia esineiden internetin IoT-moduuleja myytiin viime vuonna yli 300 miljoonaa kappaletta, jossa on kasvua  14 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kertoo alan ruotsalainen markkinatutkija Berg Insight. Mukana ovat moduulit matkapuhelinverkkojen lisäksi LoRa-, Sigfox- ja 802.15.4-pohjaisiin erikoisverkkoihin.

Kaupanteossa IoT-moduulien hinnat kuitenkin laskivat hieman, sillä rahassa markkina kasvoi vain kahdeksan prosenttia 3,4 miljardiin dollariin Korona ei vaikuttanut kysyntään, mutta kuluvan vuoden myynnissä alalla vallitseva piiripula voi hillitä myös IoT-alueen kasvua, arvioi Berg Insight.

Ruotsalainen tutkimuslaitos Berg ennustaa samalla lähivuosien kappalemääräiseksi vuosikasvuksi 15,8 prosenttia ja myyntomääräksi vuoteen 2025 mennessä 629.6 miljoonaa yksikköä. Kaikkiaan moduuleja oli viime vuoden loppuun mennessä kytkettynä maailmalla 2,1 miljardia kappaletta.

Viime vuonna n viidellä suurimmalla IoT-moduulivalmistajaa eli Quectelilla, Sierra Wirelessillä, Sunsea AIoT:lla, Fibocomilla ja Thalesilla oli markkinoista 71 prosentin osuus liikevaihtona ja erityisesti kiinalaisvalmistajat kasvattivat myyntiään. Uutena 5G on saanut paljon kiinnostusta ja markkina on aukeamassa.

Yksi keskeinen kiihdytin 5G: n käyttöönotolle on Berg Insightin mukaan tuki ns. rajoitetun suorituskyvyn (RedCap) laitteille, joka on mukana tulevassa 3GPP-julkaisussa 17.  Nämä RedCap-laitteet ovat toisinaan NR Light -nimisiä ja voivat olla halvempia kuin nykyiset 5G-laitemoduulit.

Lisää: Berg Insight (LINKKI) ja tiedote (LINKKI) ja Cellular and LPWA IoT Device Ecosystems -raportti (LINKKI,pdf)

Kuva: Fibocom