Nokialta uudet ReefShark-pohjaiset 5G-ratkaisut

Nokia julkaisee seuraavan sukupolven ReefShark-pohjaisen AirScale 5G-tukiasematuotteiden valikoiman. Mallisto sisältää uudet kantataajuus- ja radioyksiköt, sekä markkinoiden keveimmät Massive MIMO -aktiiviantennit. Uusien tuotteiden toimitukset asiakkaille ovat jo käynnistyneet.

Nokian uusia, ReefShark System-on-Chip (SoC) -järjestelmäpiirisarjoja hyödyntävä tuotevalikoima kasvattaa 5G-matkapuhelinverkkojen kapasiteettia ja parantaa niiden suorituskykyä. Mielenkiintoisin on myös 17 kilogramman painoiset 32 radiolähettimen ja 32 vastaanottimen (32T32R) Massive MIMO-aktiiviantennit, joiden pitäisi Nokian mukaan olla markkinoiden keveimmät.

Kuva Nokian videolta.

Nokia tuo myös tarjolle uudet ReefShark-järjestelmäpiiripohjaiset kantataajuuskortit, jotka tarjoavat jopa kahdeksankertaisen suorituskyvyn ja palvelevat jopa kahdeksankertaisen määrän tukiasemasoluja aiempiin sukupolviin verrattuna.  Ne tarjoavat myös jopa 84 Gbit/s siirtonopeuden.

Kuva Nokian videolta.

Uudet kortit yksinkertaistavat Nokian AirScale-tukiasemien päivityksiä ja laajennuksia. Niiden avulla voivat operaattorit skaalata verkkonsa kapasiteettia 5G-liiketoiminnan kasvaessa. Ne vähentävät myös energiankulutusta jopa 75 prosentilla. Kaikissa Nokia ReefShark -alustoissa on valmius hyödyntää tekoälyä ja koneoppimista.

Nyt myös yhtenäinen Single RAN -radioverkko-ohjelmisto sisältää 5G:n ja kantataajuuskorttien kanssa nyt kaikki aiemmat radioteknologiasukupolvet (2G, 3G, 4G, 5G) sekä taajuusalueet. Se tukee myös eCPRI-rajapintoja.

’’Tuotearkkitehtuuri helpottaa ja nopeuttaa verkon päivitystä ja laajentamista. Uusissa AirScale-tuotteissamme on täysi O-RAN-valmius. Ne käyttävät myös vähemmän energiaa siirrettyä gigatavua kohden ja auttavat siten torjumaan ilmastonmuutosta’’, vakuuttaa Nokian Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän johtaja Tommi Uitto.

Uusissa tuotteissa käyttämät ReefShark-järjestelmäpiirit ovat Nokialle tärkeitä myös tulevaisuuden tekoälyn ja koneoppimisen kehittämisessä. Yritys on esitellyt jo tekoälyä ja koneoppimista hyödyntäviä ominaisuuksia esimerkiksi kuormituksen tasapainottamisessa, poikkeavuuksien havaitsemisessa sekä älykkäässä liikenteenohjauksessa.

Nokia aikoo tehdä lisäksi yhteistyössä asiakkaidensa kanssa tänä vuonna soveltuvuusselvityksiä Massive MIMO -tyyppisen keilanmuodostuksen optimoinnissa, energiansäästössä, edistyneessä liikenteenohjauksessa ja radiokapasiteetin jakamisessa sekä poikkeavuuksien ennakoinnissa.

Kuvat: Nokian videolta (LINKKI). Mukana on myös lisätietoja ja linkki videoesitykseen.

Lisää: Nokian ReefShark-sivusto (LINKKI) ja Massive MIMO-aktiiviiantennisivusto (LINKKI).

Päivitetty