Asuntomessut 2022 saa oman aurinkovoimalan

Vuoden päästä aukeavat Naantalin asuntomessut 2022 aikoo esitellä rakentamisen lisäksi aurinkoenergian soveltamista. Talojen katoille asennettujen kennojen lisäksi messualueen ranta-alueelle on tulossa 100 kilowatin aurinkovoimala.  Aurinkovoima näkyy osin jo tämän vuoden asuntomessut Lohjalla  9.7.-8.8.2021.

Älykkäät energiaratkaisut ovat vuoden päästä yksi Naantalin Asuntomessujen isoista teemoista. Messutalojen lisäksi alueen rantaan tuleva kävelylaituri katetaan aurinkopaneeleilla, jonka lisäksi rantaan tulevan huoltorakennuksen katolle asennetaan aurinkopaneelit.

Rantaan tulevan ratkaisu kasvaa todelliseksi aurinkovoimalaksi messujen jälkeen, kun rannassa sijaitsevalle maa-alueelle asennetaan lisäksi aurinkopaneeleita yhteisteholtaan noin 100 kilowattia. Voimalasta on saatavissa sähköä noin 88000 kWh.

Rantakatoksen aurinkopaneelit ja messujen jälkeen rakennettava maa-aurinkovoimalan lisäksi osassa messualueelle rakennettavia taloja on aurinkopaneelit. Kaikkien niiden tuottama ylimääräinen sähkö syötetään messualueella sijaitsevaan älymuuntamoon ja sieltä edelleen koko sähköverkkoon.

Alueen älymuuntamon yhteydessä sijaitsee akusto, jota ohjataan energianhallintaohjelmistolla. Aurinkoiseen aikaan akustoa ladataan päivällä ja sen varaus puretaan esimerkiksi yöaikaan, kun alueen asukkaat lataavat sähköautojaan.

Akustossa pidetään koko ajan sen verran kapasiteettia, että sähkökatkon sattuessa sen avulla saadaan alueen katuvalovalot pidettyä päällä. Pimeinä vuodenaikoina tämä luo turvallisuutta alueen asukkaille. Lisäksi talvella akustoa ladataan yöaikana sähkön ollessa halvimmillaan ja puretaan sähköverkkoon kalliimman sähkönhinnan aikana.

Naantalin asuntomessut järjestetään 15.7.-14.8.2022 ja tämän vuoden Lohjan Asuntomessut  9.7.-8.8.2021, uutinen (LINKKI).

Päivitetty ja täsmennetty Asuntomessujen 2021 ja 2022 osuuksia 24.6.2021