Digitaalinen euro suunnitteilla – tutkimushanke liikkeelle

Eurooppaan suunnitellaan digitaalista euroa. Viime syyskuussa tehdyssä esiselvityksissä ei ilmennyt teknisiä esteitä, mutta Euroopan keskuspankin (EKP) neuvosto halusi vielä käynnistää digitaalisesta eurosta kaksivuotisen tutkimushankkeen.

Nyt alkavan kaksivuotisen tutkimusvaiheen tavoitteena on löytää Euroopan keskuspankin mukaan käytännön ratkaisut digitaalisen euron suunnittelun ja jakelun keskeisimpiin haasteisiin. Tutkimusvaiheen käynnistäminen ei silti vielä tarkoita, että digitaalinen euro olisi päätetty laskea liikkeeseen.

Digitaalinen euro tulisi tulevaisuudessa olemaan käteisrahan rinnalle – ei sen tilalle, keskuspankki taustoittaa. Digitaalisen euron tulisi auttaa myös ehkäisemään laitonta toimintaa, eikä sillä saisi olla kielteisiä vaikutuksia rahoitusvakauden eikä rahapolitiikan kannalta.

”Digitaalista euroa koskeva raporttimme julkaistiin yhdeksän kuukautta sitten. Sen jälkeen on tehty lisäselvityksiä ja kokeiluja sekä pyydetty palautetta yksityishenkilöiltä ja asiantuntijoilta. Tulokset ovat olleet rohkaisevia’’, taustoitti Euroopan keskuspankki EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde.

Kokeiluja tehtiin esiselvitystyössä neljällä osa-alueella, jotka olivat digitaalisen euron edellyttämä tilikirjatekniikka, yksityisyyden ja rahanpesun torjunnan varmistaminen, liikkeessä olevien digitaalisten eurojen määrän rajoittaminen sekä loppukäyttäjien mahdollisuudet käyttää digitaalista euroa ilman internetyhteyttä ja kaikkien tarpeisiin soveltuvilla laitteilla.

Uudessa tutkimusvaiheen aikana EKP pitää jatkuvasti yhteyttä Euroopan parlamenttiin ja EU:n muihin päätöksentekoelimiin. Myös teknistä yhteistyötä Euroopan komission kanssa tiivistetään.  Selvityksessä hahmotellaan myös digitaalisen euron välittäjiä varten uutta liiketoimintamallia, sekä kuinka välittäjiä on tarkoitus valvoa.

Markkinaneuvonantajien ryhmä kuulee tutkimusvaiheen aikana digitaalisen euron mahdollisten käyttäjien ja jakelijoiden näkemyksiä, ja niistä on tarkoitus keskustella myös euromaksualueen vähittäismaksuneuvostossa.

Ei teknisiä ongelmia

Syyskuussa 2020 tehdyn esiselvityksessä ei yhdenkään digi-euron suunnitteluvaihtoehdon kohdalla ilmennyt suurempia teknisiä esteitä. Selvitystyön perusteella olisi mahdollista rakentaa digitaalisen euron infrastruktuuri niin, että mukana olisi sekä keskitettyjä että hajautettuja elementtejä.

Esimerkiksi eurojärjestelmän pikamaksupalvelun (TARGET Instant Payment Settlement, TIPS) ja lohkoketjuteknologian kaltaisten vaihtoehtojen on todettu kykenevän käsittelemään yli 40 000 maksutapahtumaa sekunnissa.

Digitaalisen euron keskeinen infrastruktuuri pystyttäisiin esiselvityksen mukaan rakentamaan ympäristöä säästäväksi: testatuissa rakenteissa kymmenientuhansien maksutapahtumien käsittely sekunnissa kulutti vain mitättömän vähän energiaa, mikä tekisi digitaalisesta eurosta jopa ympäristöystävällisen vaihtoehdon bitcoiniin ja muihin kryptovaroihin verrattuna.