Asuntomessuille jättimäärä aurinkopaneeleita – tapahtuma jatkuu virtuaalimessuina

Lohjan asuntomessuilla on 9.7.-8.8. esitellään laajasti aurinkoenergian hyödyntämistä. Alueen lähes joka toiseen taloon on asennettu aurinkopaneelit ja messujen rakennustapaohjeisiin on ensimmäistä kertaa kirjattu suositus uusiutuvan aurinkoenergian hyödyntämisestä. Päivitetty 8.8.2021.

Lohjan kaupunki on mukana laajemminkin asuntomessujen hankkeissa, joiden tavoitteena on hillitä ilmastonmuutosta. Rakentajia on kannustettu uusiutuvan energian hyödyntämiseen ja Hiidensalmen asuntomessualueella ilmastovaikutukset on pyritty huomioimaan rakentamisen, asumisen ja liikkumisen ratkaisuissa.

Asuntomessujen rakennustapaohjeisiin on myös kirjattu ensimmäistä kertaa suositus uusiutuvan aurinkoenergian hyödyntämisestä. Suositus koskee kaikkia Hiidensalmen tontteja, sekä pientaloja että kerrostaloja.

Esimerkkiä näyttää Asuntomessujen oma rakennuskohde Asunto-osuuskunta Ormax Aurinko Hiidenkoti (kuvassa oikealla), jonka kaikkien kolmen paritalon katoille on asennettu tiilikattoon integroidut aurinkopaneelit.

Jokaisen paritalon katolle on asennettu 56 aurinkopaneelia, joiden pinta-ala on 34 neliömetriä ja huipputeho 5,3 kWp.

Suomen Orimattilassa valmistetut EVO-kattotiilet ovat laattamaisia ja sileitä, kuten aurinkopaneelitkin. Paneelit sulautuvat saumattomaksi osaksi kattoa ja ne on suunniteltu yhdessä kattotiilivalmistajan kanssa. Kehitetty vesilukkorakenne varmistaa katon vesitiiviyden.

Katoissa käytettävät paneelit valmistetaan Virossa Solartonen tehtaalla.

PÄIVITYS 8.8.2021: Asuntomessujen portit Lohjan Hiidensalmessa sulkeutuivat sunnuntaina 8.8.2021, mutta messukoteihin pääsee tutustumaan myös kaikille avoimilla virtuaalimessuilla. Paikan päällä käyneiden yli 80 000 kävijän lisäksi messuorganisaatio odottaa  virtuaalimessuille viime vuoden kokemusten perusteella lähes 200 000 vierasta. Seuraavan kerran perinteiset fyysiset asuntomessut järjestetään Naantalissa 15.7.-14.8.2022.

Lisää: BMI Ormax (LINKKI), Solarstone (LINKKI ja Lohjan asuntomessut, 9.7.-8.8.2021 (LINKKI)

Kuvat:  BMI Suomi

Päivitetty 8.8.2021