15 miljoonan rahoitus suomalaiselle tekälytutkijalle

Aalto-yliopiston professori ja Suomen tekoälykeskuksen johtaja Samuel Kaski on saanut äärimmäisen kilpaillun brittiläisen Turing-rahoituksen. Tunnustus liittyy Kasken työhön Manchesterin yliopistossa, mutta tuo uutta myös kotimaiseen tekoälytutkimukseen.

Kasken saama Turing AI World-Leading Researcher Fellowship on tarkoitettu tekoälyalan maailmanluokan kärkitutkijoille, ja sen perustalta on tarkoitus polkaista käyntiin uusi huippututkimuskeskus Manchesterissa. Rahoituksen myöntää brittiläinen UKRI (UK Research and Innovation).

Kuvaaja: Kalle Kataila/Aalto

Kasken saama Turing-rahoitus kattaa tutkimusryhmän perustamisen viideksi vuodeksi. Uuden tutkimusyksikön tavoitteena on kehittää tekoälyä, joka osaa auttaa ihmisiä määrittämään ja täsmentämään niitä tavoitteita, joita kohti tekoälyn toivotaan pyrkivän. Erityisesti uudenlaisen tekoälyn toivotaan mahdollistavan läpimurtoja lääketieteen piirissä.

Partnereina on lukuisia yrityksiä ja yliopistoja, mukaan lukien Aalto, joka koordinoi myös FCAI:n toimintaa. ”Britannia on tekoälyalalla erittäin vahva, ja keskeinen yhteistyökumppani minulle, FCAI:lle ja siten myös Aallolle jo ennestään’’, sanoo Suomen akatemian lippulaivahanke FCAI:n vetäjänä toimiva professori Samuel Kaski (kuvassa).

Kaski jatkaa Manchesterin yliopiston lisäksi 50-prosenttisesti edelleen Aallossa ja FCAI:n johtajana. Manchesterissa Kaski toimii Christabel Pankhurst Institute for Health Technology Research -instituutin tutkimusjohtajana.

Turing Artificial Intelligence World-Leading Researcher Fellowships -rahoitus jaettiin nyt ensimmäisen kerran. Rahoituksen sai viisi tutkijaa. Kasken saama UKRI-rahoitus on reilut viisi miljoonaa euroa, minkä lisäksi Manchesterin yliopistolta ja partnereilta tulee kaikkiaan yli kymmenen miljoonaa euroa.