Drone auttaa sydänpysähdyksessä – apua taivaalta

Ruotsalainen Everdrone pilotoi automaattisen sydäniskurin kuljettamista drone-pienkoptereilla Helsingissä. Uudenlaista drone-kuljetusta testataan tänään Malmin kentällä. Mukana on videolinkki sydäniskurin drone-toimituksesta.

Suomessa kuolee vuosittain 5 000–10 000 henkilöä ihmistä sairaalan ulkopuolella tapahtuvaan sydänpysähdykseen. Avun saaminen paikalle mahdollisimman nopeasti voi pelastaa sydänpysähdyspotilaan hengen. Siksi Ruotsissa on kehitetty autonomista drone-lennätystä helppokäyttöisen sydäniskurin toimittamiseen nopeasti paikalle.

Kuva: Forum Virium Helsinki/Vesa Laitinen.

Helsingin koelentoja Helsingissä operoi ruotsalainen Everdrone ja koordinoi Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki. Kokeilu on osa Vähähiilisyyttä tukevat dronepalveluratkaisut Etelä-Suomessa -hanketta, jolle Uudenmaan liitto on myöntänyt rahoituksen Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR).

Dronea ohjataan kokeilussa Everdronen Ruotsissa sijaitsevasta ohjauskeskuksesta. Myös Helsingissä on paikalla henkilökuntaa valvomassa kokeilun sujumista turvallisesti.  Dronen reitti suunnitellaan automaattisesti siten, että se välttää tiheästi asutut ja ruuhkaiset alueet.

’’Drone välttää liikenneruuhkien kaltaiset ongelmat, jolloin apu on mahdollista saada paikalle nopeammin kuin tietä pitkin kulkevalla hälytysajoneuvolla’’, kertoo Everdronen maatoimintojen johtaja Daniel Blecher kertoo.  Dronet pääsevät kulkemaan hänen mukaansa myös paikkoihin, kuten saariin, jotka ovat vaikeasti saavutettavissa muilla kulkuneuvoilla.

Taustaa: Ruotsalainen Everdrone AB kehittää autonomista droneteknologiaa. Yrityksen toimitilat sijaitsevat Säven lentokentällä lähellä Göteborgia. Yritys on tehnyt tähän mennessä 16 000 autonomista lentoa ja yli 2,3 miljoonaa simuloitua lentoa. Lisää (LINKKI)

Linkki: Erverdonen esittelyvideo  (LINKKI, youtube) ja Forum Virium Helsingin drone-ohjelma (LINKKI).

Aloituskuva: Everdone