Kännyköiden ainoaksi latausliitännäksi USB-C

Euroopan komissio ehdottaa mobiililaitteiden lataukseen USB-C-liitettävää yleislaturia. Käytännössä vain Apple haraa vastaan ja aikoo pysyttäytyä lightning-liitännässään. Vai siirtyykö Apple kokonaan langattomaan lataukseen?

Matkapuhelinten latausratkaisujen määrää on saatu vähennettyä jo vapaaehtoisuuteen perustuvalla lähestymistavalla 30:stä kolmeen viimeisen vuosikymmenen aikana. Nykyisin on jo Android-laitteissa USB-C ja vanhemmissa MicroUSB.  Vain Applen iPhone-laitteissa käytetään omaa Lightning-liitäntää.

Nyt komissio aikoo kuitenkin toteuttaa laitteiden latausratkaisun lainsäädännön keinoin USB-C-liitännän. Applen osalta nähdäänkin aikaan siirtyykö Apple USB-C:n käyttöön vai ottaako valmistaja käyttöön laitteissa pelkän langattoman lataamisen.

Komissio haluaa USB-C:n lisäksi yhdenmukaistaa myös mobiililaitteissa pikalataustekniikan, joka estestää äisi esimerkiksi valmistajia perusteettomasti rajoittamasta latausnopeutta ja varmistaa samalla, että latausnopeus on sama millä tahansa yhteensopivalla laturilla.

Mobiililaitteiden valmistajien olisi komission mukaan annettava myös kuluttajille ostotilanteessa tietoa laitteen lataustehosta ja tukeeko se pikalatausta. Näin kuluttajan on helpompi ymmärtää, täyttävätkö hänen nykyiset laturit myös uuden laitteen vaatimukset.

Yleislaturin toteuttamiseen vaaditaan komission mukaan yhteentoimivuutta kaapelin molemmissa päissä. Sitä vaaditaan sekä elektroniikkalaitteelta että ulkoiselta virtalähteeltä.

Ratkaisujen tarkastelu aloitetaan myöhemmin tänä vuonna, jotta ratkaisu saadaan voimaan samanaikaisesti tämänpäiväisen ehdotuksen kanssa. Siirtymäajaksi on tulossa kaksi vuotta.

Ehdotus koskee USB-C-liitännän käyttämistä uusien tablettien, kameroiden, kuulokkeiden, kannettavien kaiuttimien ja käsikonsoleiden standardiliitäntänä. Hankkeessa pyritään minimoimaan syntyvää elektroniiikkaromun määrää.

Lisätietoja: Euroopan komission tiedote  ja taustadokumentit latausehdotuksesta (LINKKI).

Kuvituskuva: JAE