Rekisteröimätön RFID-piiri on hyödytön lemmikkieläimen löytämisessä

Suomen löytöeläintaloissa ja eläinsuojeluyhdistyksissä kohdataan usein mikrosirotettuja eläimiä, joiden sirutietoja ei löydy Suomen eläintietokannoista. Eläimelle on voitu laittaa RFID-tunnistepiiri, mutta sirutietoja ei ole joko ymmärretty, osattu tai viitsitty viedä mihinkään eläintietokantaan. Mukana myös tietoa lemmikkieläinten tunnistuspiirien tekniikoista.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY haluaa muistuttaa tänään vietettävän (4.10.2021) maailman eläinten päivänä lemmikkieläimien mikrosirutietojen rekisteröimisen ja ajan tasalla pitämisen tärkeydestä. ’’Jokaisessa mikrosirussa on uniikki numerosarja, joka saadaan selville mikrosirulukijalle. Itse sirussa ei ole muuta tietoa’’, sanoo HESY:n puheenjohtaja Nina Immonen.

Tunnistusmerkinnän yhteydessä olisikin Immosen mukaan aina painotettava, että omistajan on syytä rekisteröidä lemmikkinsä tiedot johonkin tunnettuun eläintietokantaan Valitettavan usein tunnistusmerkityn eläimen rekisteritietojen päivittäminen jää tekemättä maahantulotilanteessa.

Kuva: Kennelliitto

Suomeen ulkomailta tulevalla koiralla, kissalla ja fretillä on oltava tunnistusmerkintä. Jos tarkoituksena on jäädä maahan tai kyseessä on tuontilemmikki, eläimen ajantasaiset tiedot on syytä kirjata johonkin Suomessa ylläpidettävään lemmikkirekisteriin.

Katoamistilanteessa tunnistusmerkityn ja rekisteröidyn eläimen omistaja on helposti jäljitettävissä ja ajantasaiset rekisteritiedot nopeuttavat löytöeläintaloihin päätyvien eläinten palautumista koteihinsa.

Siru asetetaan paikoilleen rokoteneulaa muistuttavalla asettimella. RFID-pohjaisessa sirussa itsessään ei ole energialähdettä, vaan se aktivoituu ainoastaan lukulaitteen lähettämästä matalasta radiosignaalista.

Esimerkiksi Kennelliiton piiri perustuu ISO11785-rakenteeseen ja ISO11784-koodirakenteeseen.

Lisää: Aiemmat koiran tunnistussiruihin liittyvät Uutiset uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) ja Kennel-liiton tietopaketti Koirien-tunnistusjärjestelmästä ja RFID-piirimoduuleista (LINKKI) sekä Wikipedia-artikkeli eläinten tunnistussiruista (LINKKI).

Taustaa: Suomessa on lukuisia erillisiä eläintietokantoja. Suomen Kennelliitolla (LINKKI) on koirille ja Suomen Kissaliitolla (LINKKI) kissoille omat rekisterinsä. Lisäksi tunnistusmerkittyjen eläinten tietokantoja ylläpitävät ainakin Turvasiru-verkkopalvelu, Siruhaku.fi ja mikrosiru.com.  Omat rekisterinsä on yleensä myös kodittomia eläimiä auttavilla eläinsuojeluyhdistyksillä. Lisäksi on olemassa lemmikkien ”omakanta” eli Kanta.pet-palvelu.

Kuvituskuva: Kennelliitto (LINKKI).