Suomi vahvasti mukana pilvipalveluissa – tietoturvahaasteista huolimatta

Pilvipalveluiden käyttöönotto Suomessa ja maailmalla kasvaa voimakkaasti tietoturvahuolista huolimatta. Suomessakin toimivan amerikkalaistoimija Equinixin selvityksen mukaan koko maailman  IT-infrastruktuurista 47 prosenttia on jo pilvessä ja Suomessa noin 51 prosenttia. Eniten alan päättäjiä huolestuttaa silti edelleen tietoturvakysymykset.

Equinixin IT-päättäjäkysely vahvistaa, että yritysten suunnitelmat siirtää enemmän liiketoimintakriittisiä sovelluksia pilveen ovat kasvaneet merkittävästi vuoden aikana – tietoturvahuolista huolimatta, joista olemme lukeneet jopa päivälehdistä.

Turvallisuushuolista huolimatta pilviteknologioiden hyödyntämien kasvaa niin Suomessa kuin ympäri maailman. Uusimmat kasvutiedot käyvät ilmi Equinixin vuosittaisesta 2020-21 Global Tech Trends Survey (GTTS) -kyselystä, johon haastateltiin 2600 IT-päättäjää Amerikasta, EMEA-alueelta ja Aasiasta.

”Tutkimuksemme mukaan yli puolet suomalaisista yrityksistä (51 %) kertoo suunnittelevansa pilven lisähyödyntämistä ja lähes puolet heistä (44 %) suunnittelee lisäävänsä käyttöä jo seuraavan vuoden aikana. Kansainvälisesti luvut ovat vieläkin rohkeammat: 68 prosenttia sanoo lisäävänsä pilviteknologioiden hyödyntämistä ja 67 prosenttia tekee niin jo vuoden sisällä’’, sanoo Sami Holopainen, Equinix Finlandin toimitusjohtaja.

Suomessa moni- ja hybridipilvistrategiat ovat hyvin suosittuja. Kyselyn mukaan 40 prosenttia IT-päättäjistä kertoo hyödyntävänsä hybripilviä (29 prosenttia edellisvuoden kyselyssä) ja 32 prosenttia hyödyntää useita pilvipalveluita monipilvistrategiansa kautta.

Julkiset pilvipalvelut ainoana strategiana laskikin selvityksessä edellisvuoden kyselyn 29 prosentista tämän vuoden 15 prosenttiin.  Equinixin kyselyssä kaikista vastaajista 70 prosenttia uskoo, että pilveen siirtyminen kuuluu IT-puolen suurimpiin prioriteetteihin (Suomessa 66 prosenttia).

Pilvimuutosta ei kuitenkaan suunnitella huoletta, sillä kasvavan pilven hyödyntämisen mukanaan tuoma datavuotojen ja kyberhyökkäysten riski kuuluu vastaajien mielestä yritysten suurimpiin uhkiin. 45 prosenttia EMEA-alueen ja 37 prosenttia suomalaisista vastaajista sanoi näin. Amerikassa 52 prosenttia koki vastaavalla tavalla.

Nämä uhkat eivät ole kuitenkaan pelkkiä mielipiteitä. Equinixin vuosittainen markkinakatsaus Global Interconnection Index (GXI) Volume 4 kertoi, että pilveä hyödyntävien käyttäjälaitteiden määrä on kasvanut huomattavasti, minkä ansiosta yritysten pitää huomioida entistä enemmän hajautettuja riskejä, kuten palvelunestohyökkäyksiä, joiden määrä kasvoi vuodessa huimat 270 prosenttia.

Lisää: Equinix 2020-21 Global Tech Trends Survey [LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock