Komponenttipula rassaa suomalaiskännyköiden tekemistä

Maailmanlaajuinen komponenttipula vaivaa myös suomalaiseen Bittiumin kestokännyköiden valmistusta, kertoi yrityksen toimitusjohtaja Hannu Huttunen tammi-syyskuun tulosjulkistuksen yhteydessä. Pulasta huolimatta kolmannen vuosineljänneksen liikevaihto kasvoi 17,1 miljoonaan euroon ja tuloskin oli positiivinen.

Vallitsevan komponenttipulan takia Bittiumin liikevaihto ja tulos jäivät silti alkuperäisistä tavoitteista johtuen joidenkin tuotetoimitusten siirtymisestä ensi vuoden puolelle.  Kolmannen neljänneksen tuotemyynti koostui pääosin Tough Mobile-älypuhelimien, taktisen tiedonsiirron järjestelmien ja tuotteiden, sekä sydämen sähköistä toimintaa mittaavien Faros -tuotteiden myynnistä.

Toimitusjohtaja Hannu Huttusen mukaan esimerkiksi komponenttien saatavuuden heikkeneminen vaikeuttaa myös Suomen puolustusvoimille tehtäviä toimituksia ja osa toimituksista siirtyykin ensi vuoden puolelle. Komponenttipula on aiheuttanut  jo Huttusen mukaan viiveitä yrityksen turvapuhelimien toimituksiin sekä tilausten saamiseen.

Komponenttipulan jatkuessa toimitettavien tuotteiden määrät tulevat jäämään koko vuodenkin osalta ennakoitua vähemmäksi. Kolmannella neljänneksellä myös tuotekehityspalvelujen myynti laski myös hieman edellisvuodesta, mihin osaltaan vaikutti yksittäisen kiinteähintaisen palveluprojektin aikataulun venymisestä johtuva tuloutuksen ajoittuminen pidemmälle aikavälille.

Komponenttipula vaikuttaa hidastavasti myös Bittiumin terveysalueen Faros-sarjan EKG-mittauslaitteiden toimituksiin. Yritys ei pysty komponenttipulan takia toimittamaan kaikkia tilauksia tänä vuonna. Yritys arvioi, että pula komponenteista jatkuu vielä ensi vuoteen ja tulee vaikuttamaan merkittävästi yrityksen kykyyn toimittaa tuotteita myös vuoden 2022 aikana.

Yhtiö seuraa komponenttitilanteen kehittymistä ja pyrkii aktiivisesti varmistamaan tuotetoimituksiin tarvittavien komponenttien saatavuuden. Yritys arvioi koko vuoden liikevaihdon kasvavan silti edellisvuoden 78,4 miljoonasta eurosta ja liiketuloksen olevan parempi kuin viime vuoden 2,1 miljoonaa euroa.

Kuva: Bittium