Suomen terveys- ja it-ala kiinnostavat investoijia

Suomi on kärjessä pohjolaan tulevissa terveys- ja hyvinvointialan investoinneista. Samalla maat ovat myös suurimpia investoijia toisiinsa. Toimialoittain pohjola houkuttelee etenkin tieto- ja viestintätekniikan investointeja.

Ulkomaisia investointeja vertailtaessa Suomi erottuu Invest of Finlandin mukaan naapureistaan terveys- ja hyvinvointiteknologian vahvalla menestyksellä. Suomi on pohjoismaista ainoa, jolla kolmen suosituimman ulkomailta tulevan investointien toimialan joukossa on terveys- ja hyvinvointiala.

Suomen vahvuudet ovat löytäneet yritykset, kuten lääkeyhtiö Bayer, diagnostiikkalaitteita ja reagensseja valmistava PerkinElmer Wallac, sairaalalaitteita valmistava GE Healthcare Finland ja diagnostiikkatestejä valmistava Radiometer Turku.

’’Suomalainen terveys- ja hyvinvointitoimiala on tähän mennessä houkutellut ulkomaisia investointeja esimerkiksi Ruotsista, Isosta-Britanniasta, Norjasta, Saksasta, Sveitsistä, Japanista ja Yhdysvalloista’’, kertoo Tarja Enala, terveys-ja hyvinvointialan asiantuntija Invest in Finlandilta.

Suomen vahvuuksia ovat hänen mukaansa muun muassa korkeasti koulutetut terveysalan ammattilaiset, huippututkimus, biopankit, kattavat sähköiset terveysrekisterit ja nykyaikainen lainsäädäntö sekä korkea digitaalinen osaamistaso.

Terveysalan ekosysteemeillä on myös tärkeä rooli, yliopistojen, sairaaloiden, yritysten ja viranomaisten välillä tehdään merkittävää yhteistyötä,

Tanskaan, Ruotsiin ja Norjaan tulee tieto- ja viestintätekniikan lisäksi investointeja eniten liike-elämän palveluiden, kuljetuksen ja logistiikan sekä elintarviketeollisuuden toimialoilta. Suomessa on tehty vuosien varrella myös paljon it-alueen investointeja.

’’Ulkomaiset yritykset investoivat Suomeen vuonna 2020 lähes 74 miljardia euroa, mutta Suomi tarvitsee vielä enemmän ulkomaisia investointeja talouden kasvun ja kehityksen tueksi. Ulkomaiset investoinnit tuovat Suomeen kasvua ja työpaikkoja ja siten vahvistavat Suomen kansantaloutta, kertoo Invest in Finlandin asiantuntija Annabella Polo.

It-puolella suurimpana investoijana on ollut hakukonejätti Google, joka on investoinut Suomessa Haminan datakeskuksiin vuosien varrella 1,2 miljardin euroa. Muita pitkäaikaisia toimijoita ovat Intel, jolla on ollut jo kymmenen vuoden ajan toimipisteet Tampereella ja Helsingissä sekä Siemens ja NDC Networks, jotka  ovat laajentaneet yhteistyötä teollisuuden 5G-ratkaisuihin.

Taustaa: Ulkomaisten yritysten suoria investointeja Suomeen edistävän Invest in Finlandin päätoimialoja ovat tieto- ja viestintäteknologia, bio- ja kiertotalous, terveys- ja hyvinvointi, matkailutoimiala sekä puhdas teknologia.

Kuva: Virtuaalitodellisuuden ratkaisut tulevat olemaan kasvualue niin terveys- ja it-sovelluksissa. Eeva Anundi/Business Finland

Ulkomaiset investoinnit toimialoittain 2018(*

Suomi

 • tieto- ja viestintätekniikka
 • terveys- ja hyvinvointiala
 • liike-elämän palvelut

Ruotsi

 • tieto- ja viestintätekniikka
 • liike-elämän palvelut
 • elintarviketeollisuus

Norja:

 • tieto- ja viestintätekniikka
 • kuljetus ja logistiikka
 • elintarviketeollisuus

Tanska:

 1. tieto- ja viestintätekniikka
 2. liike-elämän palvelut
 3. kuljetus ja logistiikka

Lähde: Ey Nordic Attractiveness Survey 2019