Entisiltä nokialaisilta sisäilmamittari kännykkäverkkoihin

Entisten nokialaisten perustama Loopshore on tuonut uudenlaisen sisäilmamittaimen, joka sisältää IoT-laitteeksi varsin suuren määrän toiminnallisuutta ja uusinta teknologiaa. Uutuus hyödyntää LTE-M- ja NB-IoT-verkkoja, joten tiedot saadaan yrityksen pilvipalveluun lähes riippumatta siitä, missä mitataan.

Tamperelaisyrityksen Loop One seuraa kaikkiaan yhdeksää eri muuttujaa ympäri vuorokauden ja tuottaa dataa reaaliajassa luettavassa ja hyödynnettävää tietoa sisäilman laadusta. Sillä voidaan seurata muun muassa kosteutta, lämpötilaa,  hiilidioksidia, haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, erilaisia pienhiukkasia ja melua.

Laitteen mittauksista esimerkiksi haihtuvat orgaaniset yhdisteet (VOC) sisältävät erilaisia ​​epäpuhtauksia, joita esimerkiksi rakennusmateriaalit saattavat vapauttaa. Myös ihmisen oma toiminta kuten ruuanlaitto, harrastukset tai siivous voi hetkittäin nostaa näiden pitoisuuksia ilmassa.

Mittauksista saatavilla tiedolla voidaan optimoida olosuhteita, säästää energiaa sekä ennaltaehkäistä rakennusten vaurioita. Laite on ollut käytössä useammassa Euroopan maassa ja lisäksi on jo pilotoinnissa Yhdysvalloissa.

Mittauslaitteen suunnittelussa on lähdetty yrityksen mukaan varsin kestävä kehitys edellä. Esimerkiksi komponentit on valittu niin että laitteella saavutetaan yli kymmenen vuoden toimintavarmuus. Laite toimii myös paristojen sijaan akulla, joka on lisäksi yrityksen itsensä toteuttama ja arvioidaan kestävän toimintakuntoisena vuosikymmeniä.

Käyttöaikaa täyteen ladattu akku tuo laitteeseen kuudesta kuukaudesta useisiin vuosiin. Toki toiminta-aikaan vaikuttaa, kuinka usein suureita mitataan ja jaetaan, mutta esimerkiksi kymmenen minuutin mittausväleillä akun luvataan kestävän jopa kuusi kuukautta. Laitteen LTE-M/NB-IoT-antennisuunnittelu on tehty Tampereella.

Laitteen kuorimateriaaliksi on valittu uudenlainen puukomposiitti, josta on puuta 30 prosenttia. Tällä valinnalla yritys pääsi jo 50 prosenttia pienempiin CO2-päästöihin verrattuna normaalisti kuoriosissa käytettäviin PC/ABS -sekoitukseen. Puukomposiitti tuo lisäksi omaleimaisuutensa laitteen muotoiluun, joka on Timo Yliluoman käsialaa.

Laitteen ohjelmisto voidaan etäpäivittää  ja toiminta etäkonfiguroida. Yritys kehitti laitetta varten myös pilvipalvelun, joka kerää, analysoi, esittää sekä jakelee laitteiden tuottamaa tietoa. Sen REST-rajapinta mahdollistaa nopean integroitumisen muihin järjestelmiin, jotka hyödyntävät mittausdataa toimiakseen paremmin tai tuottavat lisäarvoa datan pohjalta.

Lisää: Loopshore (LINKKI) ja tuotetiedot (LINKKI).