Telia otti käyttöön itsenäisen SA 5G-verkon Nokialta

Telia on ottanut Suomessa tuotantokäyttöön itsenäisen 5G standalone-ydinverkon ensimmäisenä operaattorina Pohjoismaissa ja yhtenä ensimmäisistä operaattoreista Euroopassa. Itsenäiseksi päivittyvässä SA-tason 5G-verkossa pystytään toteuttamaan monia uudenlaisia palveluita kuluttajien ja yritysten käyttöön ilman nykyisen 4G-verkon tukea. Verkon toimittajana on Nokia.

Itsenäisessä Standalone-tason 5G-verkossa Telia voi tarjota kotilaajakaistan käyttäjälle yhteyden taatulla nopeudella. Yritysasiakkaille itsenäisen SA 5G:n ominaisuudet, kuten viipalointi ja matala viive, tuovat uusia mahdollisuuksia privaattiverkkojen, etäohjauksen ja automaation alueilla.

”Otamme nyt merkittävimmän edistysaskeleen 5G-verkon avaamisen jälkeen, sillä itsenäinen verkko mahdollistaa kaikki 5G:n vallankumoukselliset ominaisuudet’’, sanoo Suomen Telian teknologiajohtaja Jari Collin. Verkon yhteistyökumppanina on Nokia.

Itsenäisen SA 5G-verkon viive on entistä alhaisempi ja se pystyy palvelemaan erittäin suurta määrää laitteita yhtä aikaa. Mobiiliverkon suorituskyky nousee nyt kiinteiden yhteyksien rinnalle, ja yhä useammat paikkaan sidotut palvelut, kuten täydennetyn ja virtuaalisen todellisuuden sovellukset, tulevat käyttöön mobiilisti.

”Olemme erittäin tyytyväisiä, että voimme tänään kertoa itsenäisen 5G standalone-ydinverkon käyttöönotosta Suomessa”, sanoi Nokian pilvi- ja verkkopalvelut-liiketoimintaryhmän ydinverkoista vastaava johtaja Fran Heeran. Hän odottaa innolla, että Nokia pääsee laajentamaan SA-tason 5G-ydinverkkojen käyttöönottoa Telian kanssa myös muissa Pohjoismaissa sekä Baltiassa

Nykyinen NSA-tason 5G-verkko itsenäistyy 4G:stä, vaiheittain käyttöön koko Suomessa. Tähän asti 5G-verkko on toiminut vain NSA-muododssa 4G-verkon kanssa siten, että 5G-verkon ohjaus ja osa datansiirrosta on tapahtunut 4G-verkossa. Jatkossa 5G toimii kokonaan itsenäisenä verkkona SA-tasoisena.

Uudenlaisen SA 5G-ydinverkon ansiosta verkkoa voidaan viipaloida, eli ensimmäistä kertaa matkaviestinnän historiassa verkossa voidaan huomioida asiakkaiden yksilöllisiä nopeuden, viiveen tai tiedonsiirron määrän vaatimuksia. Tähän asti privaattiverkoissa hyödynnetyt ominaisuudet tulevat näin käyttöön myös julkisissa verkoissa.

Operaattorin näkökulmasta itsenäinen SA 5G-verkko yksinkertaistaa verkon arkkitehtuuria ja tehostaa rakentamista, kun 5G ei välttämättä enää kytkeydy 4G-verkon peittoon.

Kuvituskuva: Shutterstock