Tunnettu myytinmurtaja työelämäprofessoriksi Suomeen

Televisiosta tutun muurinmurtaja ja tekniikan taitaja Jamie Hynemanin yhteistyö Lappeenranan ja Lahden LUT-yliopiston  kanssa syventyy. Marraskuusta alkaen hän on ollut  työelämäprofessorina mukana LUT-yliopiston kehittämisprojekteissa ja tutkimusyhteistyössä. Työelämäprofessorin tehtävä on hänelle vain osa-aikainen.

Yhdysvaltalainen Jamie Hyneman on toiminut jo vuodesta 2017 lähtien LUT-yliopiston kunniatohtorina. Hänen nimellään on Lappeenrannan kampuksella myös J. Hyneman Center (JHC), jossa opiskelijat voivat löytää uusia ideoita ja ratkaisuja ongelmiin sekä rakentaa ja testata prototyyppejä. Verstas on avoinna kaikille LUT-konsernin opiskelijoille ja työntekijöille.

Hyneman on toiminut aktiivisesti LUT:n kanssa jo JHC-pajan toimintaan sen perustamisesta lähtien. Hän on muun muassa ollut mukana valitsemassa pajassa käytettävää teknologiaa, ohjannut opiskelijoiden projekteja sekä osallistunut esimerkiksi sähköisen ratakilpamoottoripyörän ja uusia opetusmahdollisuuksia luovan Telepresence-laitteen suunnitteluun LUTin opiskelijoiden kanssa.

Nyt Jamie Hyneman on nimitetty LUT-yliopiston työelämäprofessoriksi 15.11. alkaen. Määräaikainen tehtävä jatkuu viisi vuotta 14.11.2026 saakka. Tavoitteena on kannustaa  hänen avullaan opiskelijoita luovuuteen. Sitä hänellä riittää, sillä hän on jo aiemmin keksinyt ja kehittänyt useita erilaisia liikkuvia laitteita sekä niihin liittyviä teknologiota, kuten etäohjattavan kulkuneuvon, jolla voidaan sammuttaa metsäpaloja. Jamie on myös yksi Wavecam-robottikamerajärjestelmän kehittäjistä ja lisäksi hän toimii Zeroavia-nimisen startup-yrityksen neuvonantajana, joka rakentaa ensimmäisiä vetyä ja polttokennoteknologiaa hyödyntäviä lentokoneita.

Marraskuun alusta LUT:n työelämäprofessoriksi nimitetty Hyneman vierailee yliopiston Lappeenrannan kampuksella huomisesta tiistaista perjantaihin 16.–19.11. saakka. Hän pitää myös ensimmäisen työelämäprofessori-luentonsa torstaina 18.11. klo 10–11 aiheesta ”Peeling the Onion: How to Start Prototyping”. Luentoa voi seurata myös sähköisesti verkon kautta zoomin avulla (LINKKI).

Taustaa: Jamie Hyneman tunnetaan parhaiten yhdysvaltalaisen Discovery Channel -televisiokanavan Myytinmurtajat-tiedeohjelman (2006–2016) juontajana ja tuottajana. Myytinmurtajat kuvattiin hänen M5 Industries -yrityksen tiloissa, joka toimii nykyään Jamien yksityisenä tutkimus- ja tuotekehityslaitoksenaan. Hyneman asuu edelleen perheineen San Franciscon lahdella Kaliforniassa, Yhdysvalloissa, sillä LUT:n työelämäprofessuuri on vain osa-aikainen tehtävä.

Kuva: Vesa Laitinen / LUT

Päivitetty