Volvo sijoittaa uusimpaan optiikkaan ja kuvantamistekniikoihin

Kiinalais-ruotsalainen Volvo hakee uusia ideoita tulevaisuuden autokehitykseen oman tutkimuksen ja kehityksen lisäksi myös sijoittamalla alan teknologiayrityksiin. Uusin on israelilainen Spectralics, joka kehittää MLT-pohjaisia optiikka- ja kuvantamistekniikoita autoteollisuuteen.

Volvo Cars on sijoittanut Spectralicsiin pääomasijoitusyksikkönsä Volvo Cars Tech Fundin kautta. Sijoitus tarjoaa samalla yrityksen käyttöön lupaavaa varhaisessa kehitysvaiheessa olevaa teknologiaa, joka voi edesauttaa autojen turvallisuutta ja jopa mullistaa autojen käyttökokemuksen.

Volvon pääomasijoitusyksikkö on investoinut jo useisiin startup-yrityksiin, jotka kehittävät tekniikoita muun muassa tekoälyyn, autojen sähköistämiseen tai autonomiseen ajamiseen. Kuva: Volvo.

Israelilaisella Spectralicsilla on taustaa ilmailu- ja avaruusteknologian kehittäjänä. Se luo huippuluokan kuvantamis- ja optiikkajärjestelmiä, joiden laitteistot ja ohjelmistot mahdollistavat monipuolisia kehittyneitä optisia ominaisuuksia.

Yksi yhtiön ydinratkaisuista on monikerroksinen ohut yhdistin (MLTC). Se on uudentyyppinen optinen ”kalvo”, jota voidaan hyödyntää erimuotoisissa ja -kokoisissa läpinäkyvissä pinnoissa. Auton tuulilasiin tai ikkunoihin integroituna teknologiaa voidaan käyttää kuvien näyttämiseen lasin päällä.

Tuulilasissa teknologialla voidaan luoda laaja-alainen tuulilasinäyttö, joka voi ylläpitää etäisyysvaikutelmaa samalla, kun virtuaalisia kohteita yhdistetään tosielämän ympäristöön. Kokemus on Volvon mukaan vaikuttava mutta myös turvallinen.

’’Spectralics on hyvä lisä portfolioomme, ja uskomme, että sen teknologialla on potentiaalia luoda standardit uuden sukupolven näytöille ja kameroille”, Volvo Cars Tech Fundin johtaja Lee Ma sanoo.

Israelilaisyrityksen teknologian muita mahdollisia käyttötapoja ovat eri käyttösovellusten kehittyneet suodattimet, matkustamon sisäinen tunnistus, etukamerat ilman katvealueita sekä digitaaliset holografiset heijastukset.

Jo ennen sijoitustoimia israelilainen Spectralics on suorittanut MobilityXLab-ohjelman Göteborgissa, ja se on osa Drive-verkostoa Tel-Avivissa. Molemmat projektit vauhdittavat lupaavia start-up-yrityksiä, joilla on liikkuvuussektoria mullistavia ideoita. Volvo on ollut hankkeiden yhteistyökumppani vuodesta 2017 lähtien.

Lisää: Spectralics MobilityXLab-ohjelman sivulla (LINKKI).

Kuva: Volvo