Suomalaista masto-osaamista Saabin monitoimitutkaan

Ruotsalainen Saab on kehittänyt ylikiiminkiläisen Conlog kanssa monitoimitutkaan korkeamastoratkaisun, joka on nopea ottaa käyttöön taistelukentillä esimerkiksi matalalla lentävien uhkien, esimerkiksi risteilyohjusten ja miehittämättömien ilma-alusten (UAV) torjumiseksi. 

Uudenlainen korkeamastoratkaisu on kehitetty  yhteistyössä Conlogin kanssa ja sen tutkimus- ja kehitystyötä että tuotantoa tehdään sekä Ruotsissa että Suomessa.  Conlog Oy on lisäksi vuodesta 2018 alkaen ollut osa ruotsalaista System Engineering Solutions 37 AB:ta.

Uusi siirrettävä korkea mastoratkaisu on suunniteltu pitkän kantaman Saabin Giraffe 4A ‑monitoimitutkaa varten. Uusi mastoratkaisu toimii sekä metsäisessä maastossa, jossa on korkeita esteitä, että kaupunkiympäristössä, jossa korkeat rakennukset estäisivät tutkan signaalien kulkua.

”Järjestelmän siirrettävyys ja sen korkealle kohoava masto on ainutlaatuinen yhdistelmä. Tämä antaa käyttäjille ylivertaisen suorituskyvyn ja lisäaikaa reagoida käsillä oleviin tilanteisiin”, kertoo Saabin Surveillance-liiketoiminta-alueen tutkaratkaisuista vastaava johtaja Markus Borgljung.

Saabin Giraffe 4A on monitoiminen pitkän kantaman AESA-tutka, joka havaitsee kaikissa sääolosuhteissa kaikenlaiset ilmamaalit matalalla lentävistä hitaista kohteista, kuten lennokeista, nopeisiin häivehävittäjiin, hypersoonisiin ohjuksiin sekä tykistön ja kranaatinheittimien ammuksiin.

Giraffe 4A pystyy myös havaitsemaan myöe häirintälähettimet ja seuraamaan niitä. Lisäksi se voi tukea lukuisia eri ilmapuolustusratkaisuja ja -ohjusjärjestelmiä (GBAD) sen edistyneiden valvonta- ja seurantakykyjen ansiosta.

Suomen merivoimien uusiin Pohjanmaa-luokan korvetteihin tullaan asentamaan sen merioperaatioihin suunniteltu kiinteäpaneelinen  Sea Giraffe 4A FF -versio.

Conlogin muita tuotteita ovat Saabin Giraffe 4A:n antennimaston lisäksi erilaiset siirrettävät mastokontit, viestiasemat, tulenjohto- ja esikuntavaunut, työskentelytilat, erikoisajoneuvot  ja varastokontit. Yrityksellä on markkinointijohtaja Markku Hellsténin mukaa yli 30 vuoden kokemus alan ratkaisujen kehittämisestä ja toteuttamisesta.